Összefogás az agrártámogatásokért

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 15. 00:00

22 uniós ország fogott össze annak érdekében, hogy a jövőben se csökkenjenek az agrártámogatások. Nagy-Britannia, Hollandia, Dánia, Svédország és Málta nem vett részt a találkozón.

Továbbra is fenn kell tartani a közös agrárpolitika (KAP) intézményrendszerét, ebben egyetért a 22 uniós tagország, amelyek képviselői Párizsban találkoztak.  A tanácskozáson nem képviseltette magát Nagy-Britannia, Hollandia, Dánia, Svédország és Málta.
Gőgös Zoltán, a magyar agrártárca vezető tisztségviselője beszélt arról is, hogy a jelenlévők – Lengyelország kivételével, amelynek küldöttsége nem rendelkezett megfelelő felhatalmazással – elfogadták azt a politikai nyilatkozatot, amelyben ezt az álláspontjukat részletezve is rögzítették. Többek között egyetértés volt abban is, hogy a KAP finanszírozását biztosító forrásokat a jövőben sem lehet csökkenteni, éppen az ellátás biztonságának szavatolása miatt.
Gőgös jelezte azt is, hogy az agrárpolitika ügyében a magyar álláspont a jövő év elején válik véglegessé, ugyanis addig folyik a társadalmi egyeztetés és a vita az ügyben.
A magyar álláspont szerint fenn kell tartani a Közös Agrárpolitika eddigi rendszerét, beleértve annak finanszírozását is. Továbbra is szükség van a közvetlen támogatások és a vidékfejlesztés pilléreire is. Különösen azért, mert a vidék nem létezhet korszerű mezőgazdaság nélkül, ám a vidékfejlesztésnek is egyenrangúnak kell lennie az agrártermeléssel. Azaz két erős pillérre van szükség – közli a szabadfold.hu.
Kapcsolódó cikkeink