Őshonos tőpontyokkal gazdagítják a Tisza-tó halállományát

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 08. 12:00

A Tisza-tóban őshonosnak számító tőpontyok szaporításával biztosítja a következő években a víz pontyutánpótlását a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. – jelentette be a cég ügyvezető igazgatója Tiszafüred-Örvényen csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Hegedüs Gábor elmondta: Magyarországon nagy hagyománya van a pontynemesítésnek és az étkezési célú kultúrfajták tenyésztésének, amelyeknél elsődleges feltétel a gyors növekedés, illetve a minél jobb takarmányhasznosítás tulajdonsága.

A Tisza-tó változatos környezeti viszonyai között azonban más tulajdonságok – így a halak életrevalósága, menekülési hajlama, szaporasága – a meghatározóak, amelyek horgászzsákmányként is vonzóvá teszik a vadon élő állományokat – tette hozzá.

A társaság szakmai együttműködést hívott életre, amely lehetővé teszi, hogy az elkövetkező években helyi tenyészhalak szaporításával biztosítsák a népszerű horgászvíz pontyutánpótlását – tájékoztatott a vezető. Hozzátette, hogy ilyen minőségű tőpontyok nem kaphatók a magyar piacon, ezért volt szükség egy saját finanszírozással megvalósuló, hosszú távú program elindítására.

A feladatra kiírt pályázatot az Aranyponty Zrt. nyerte el, amellyel a Tisza-tó halászati hasznosítója már meg is kötötte a termeltetési szerződést. A tenyészhalak kiválasztásával az idén tavasszal induló projekt eredményeként először várhatóan két év múlva kerülhetnek a tározóba nagy genetikai változatosságú, ellenálló és a horgon is sportosan küzdő tőpontyok. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink