Ősgabonák és valódi kovász: új kihívással indul az ünnepi kenyérszezon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 08. 21. 11:46

Augusztusban hagyományosan az új termésből sütött kenyér kerül először az asztalra, ám nem mindegy, miből és hogyan készül a mindennapi pékáru. A Tudatos Vásárlók Egyesülete augusztus 20-án indította el „Helló ősgabonák!” kihívását, amely egy hónapon át arra buzdítja a résztvevőket, hogy keressék és fogyasszák a valódi, minőségi ősgabonákból és természetes kovásszal készült kenyereket – írja a Pénzcentrum.

A szervezők nemcsak tippeket és recepteket adnak a tudatos választáshoz, hanem egy webinárral és ajándék ősgabona-liszttel (tönke, alakor) is kedvet csinálnak az egészségesebb alternatívákhoz.

Mi számít valódi kovásznak?

A Tudatos Vásárlók friss összefoglalója szerint a boltokban egyre több „kovászos” jelzővel árult kenyér található, ám ezek jelentős része valójában élesztővel vagy starterkultúrával készülő ipari termék. A valódi kovász ezzel szemben mindössze lisztből és vízből áll, és 12–24 órás érlelési folyamaton megy keresztül. Ez az eljárás biztosítja a gazdagabb ízt, a jobb emészthetőséget és a hosszabb eltarthatóságot.

„A szabályozás hiánya szabad kezet ad a tömegtermelőknek, akik a kovászos kenyér népszerűségét kihasználva jogszerűen árulhatják a gyorsított termékeket. Formálisan nem átverésről van szó, a fogyasztók mégis megtévesztve érezhetik magukat” – hívja fel a figyelmet Udvarnoki Tünde, a Tudatos Vásárlók fenntarthatósági szakértője.

Az egyesület azt javasolja, hogy a kenyér kiválasztásánál nézzük meg alaposan a címkét. Ha az összetevők listája rövid (liszt, víz, só és esetleg magok), jó eséllyel valódi kovászos termékről van szó. Ellenkező esetben – ha élesztőt, kovászport, állományjavítót vagy savanyítót tartalmaz – inkább tegyük vissza a polcra. A reális ár is árulkodó: a hosszabb érlelés és a minőségi alapanyagok miatt a valódi kovászos kenyér mindig drágább az iparinál.

Ősgabonák az egészség és a bolygó szolgálatában

A kihívás külön hangsúlyt fektet az ősgabonák – például az alakor és a tönke – népszerűsítésére. Ezek a gabonafélék évezredek óta kísérik az emberiséget, ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, és magasabb beltartalmi értékkel bírnak. Fogyasztásuk nemcsak egészségesebb, de fenntarthatóbb választás is.

A résztvevők az egy hónapos program során hasznos tanácsokat, recepteket és beszerzési tippeket kapnak, szeptember közepén pedig egy ingyenes webináron Váczi Gergely, a pécsi Orma Gerilla Pékség vezetője mutatja be az ősgabonákban rejlő lehetőségeket.

Közösségi összefogással a kenyérkultúráért

A „Helló ősgabonák!” kihívást a Tudatos Vásárlók Egyesülete az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi) közösen szervezi, a Divinfood projekt keretében. Az ÖMKi az idei kenyérünnepre receptgyűjteményt is közzétett, amelyben a biolisztek és ősgabonák sokszínű világát ismertetik.

Az augusztus 20-án induló program nemcsak az ünnephez kapcsolódó hagyományokat erősíti, hanem hosszú távon is segíthet abban, hogy egyre többen válasszanak egészségesebb és fenntarthatóbb kenyeret az asztalra.

Kapcsolódó cikkeink