Ősgabonák és valódi kovász: új kihívással indul az ünnepi kenyérszezon
Augusztusban hagyományosan az új termésből sütött kenyér kerül először az asztalra, ám nem mindegy, miből és hogyan készül a mindennapi pékáru. A Tudatos Vásárlók Egyesülete augusztus 20-án indította el „Helló ősgabonák!” kihívását, amely egy hónapon át arra buzdítja a résztvevőket, hogy keressék és fogyasszák a valódi, minőségi ősgabonákból és természetes kovásszal készült kenyereket – írja a Pénzcentrum.
A szervezők nemcsak tippeket és recepteket adnak a tudatos választáshoz, hanem egy webinárral és ajándék ősgabona-liszttel (tönke, alakor) is kedvet csinálnak az egészségesebb alternatívákhoz.
Mi számít valódi kovásznak?
A Tudatos Vásárlók friss összefoglalója szerint a boltokban egyre több „kovászos” jelzővel árult kenyér található, ám ezek jelentős része valójában élesztővel vagy starterkultúrával készülő ipari termék. A valódi kovász ezzel szemben mindössze lisztből és vízből áll, és 12–24 órás érlelési folyamaton megy keresztül. Ez az eljárás biztosítja a gazdagabb ízt, a jobb emészthetőséget és a hosszabb eltarthatóságot.
„A szabályozás hiánya szabad kezet ad a tömegtermelőknek, akik a kovászos kenyér népszerűségét kihasználva jogszerűen árulhatják a gyorsított termékeket. Formálisan nem átverésről van szó, a fogyasztók mégis megtévesztve érezhetik magukat” – hívja fel a figyelmet Udvarnoki Tünde, a Tudatos Vásárlók fenntarthatósági szakértője.
Az egyesület azt javasolja, hogy a kenyér kiválasztásánál nézzük meg alaposan a címkét. Ha az összetevők listája rövid (liszt, víz, só és esetleg magok), jó eséllyel valódi kovászos termékről van szó. Ellenkező esetben – ha élesztőt, kovászport, állományjavítót vagy savanyítót tartalmaz – inkább tegyük vissza a polcra. A reális ár is árulkodó: a hosszabb érlelés és a minőségi alapanyagok miatt a valódi kovászos kenyér mindig drágább az iparinál.
Ősgabonák az egészség és a bolygó szolgálatában
A kihívás külön hangsúlyt fektet az ősgabonák – például az alakor és a tönke – népszerűsítésére. Ezek a gabonafélék évezredek óta kísérik az emberiséget, ellenállóak a környezeti hatásokkal szemben, és magasabb beltartalmi értékkel bírnak. Fogyasztásuk nemcsak egészségesebb, de fenntarthatóbb választás is.
A résztvevők az egy hónapos program során hasznos tanácsokat, recepteket és beszerzési tippeket kapnak, szeptember közepén pedig egy ingyenes webináron Váczi Gergely, a pécsi Orma Gerilla Pékség vezetője mutatja be az ősgabonákban rejlő lehetőségeket.
Közösségi összefogással a kenyérkultúráért
A „Helló ősgabonák!” kihívást a Tudatos Vásárlók Egyesülete az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézettel (ÖMKi) közösen szervezi, a Divinfood projekt keretében. Az ÖMKi az idei kenyérünnepre receptgyűjteményt is közzétett, amelyben a biolisztek és ősgabonák sokszínű világát ismertetik.
Az augusztus 20-án induló program nemcsak az ünnephez kapcsolódó hagyományokat erősíti, hanem hosszú távon is segíthet abban, hogy egyre többen válasszanak egészségesebb és fenntarthatóbb kenyeret az asztalra.
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges választás, gazdagabb ízek – Ünnepeld az új kenyeret bio- és ősgabona lisztekkel!
Augusztusban hagyományosan az új gabonából sütött kenyeret ünnepeljük, az Ökológiai…
Tovább olvasom >Nagy István: Köszönettel tartozunk a gazdáknak az életet adó búzáért és a belőle készülő kenyérért
A gazdák szorgalmának, kitartásának és elhivatott munkájának köszönhetően kerülhet az…
Tovább olvasom >Magyar hagyományokkal és mediterrán életérzéssel találkozhatunk az Ország kenyere és Innovatív kenyere díj győzteseinél
Izgalmas eredménnyel zárult a XIV. Szent István Napi Kenyérverseny: 2025-ben…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tojáspiac 2025: drágulás és ellentétes trendek a világban
Az idei év harmadik negyedévében az Egyesült Államokban visszaesés figyelhető…
Tovább olvasom >Augusztusban váratlanul éves csúcsra nőtt az euróövezeti gazdasági aktivitás
Augusztusban váratlan javulással több mint egy éve a legnagyobb aktivitást…
Tovább olvasom >Maradt a 2 százalékos infláció az euróövezetben júliusban
Június után júliusban is 2 százalék volt az éves infláció…
Tovább olvasom >