Országtorta-selejtező
Az idén tizennyolcadik alkalommal meghirdetett Magyarország Tortája verseny első zsűrizési köre élőben, szakmai közönség előtt került megrendezésre a SIRHA Budapest 2024 szakkiállításon
A cikk a Trade magazin 2024/5. lapszámában olvasható.
A verseny óriási népszerűségnek örvend, évről évre egyre többen, egyre nagyobb kíváncsisággal figyelik az ünnepi tortának még a kiválasztási folyamatát is. A nevezett torták a márciusi kiállításon üvegvitrinekben kerültek bemutatásra, a szakmai közönség és a sajtó munkatársai is megtekinthették őket. A zsűrizés folyamán a versenyzők és a látogatók is láthatták, hallhatták a versenymunkák értékelését, a közönség a nézőtérről, kivetítő segítségével követhette az eseményt.
A zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választott ki a zsűri hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
A 2024. évi versenyünk témaköre a „szuperélelmiszer” volt, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a szervezők a figyelmet. Olyan új, kreatív tortákkal lehetett nevezni, melyek jellegzetes, meghatározó ízeit az alábbi alapanyagkosarakban felsorolt, hazai „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják. Ezekből minimum kettőt fel kellett használniuk a nevezőknek:
– bogyós gyümölcsök: áfonya, fekete ribizli, csipkebogyó, szeder,
– gabonák, magvak: kendermag, lenmag, tönköly, köles,
– zöldségek: cékla, sütőtök, sárgarépa, édesburgonya,
– olajos magok: dió, mandula, tökmag, mogyoró.
Felhasználásra javasolt további alapanyagok voltak: homoktövis, berkenye, kökény, méz, mák, egres, szamóca, málna, aszalt szilva, kékszőlő, étcsokoládé, zab.
Idén is az ország minden területéről, izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők, összesen 31 tortával. A nevező cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban – legnépszerűbb alapanyagoknak cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió bizonyultak.
Az idei döntőbe 6 torta került:
Árvácska – Paál Fanni, Kiss Gabriella (Dobay Cukrászda, Budapest)
Fekete Gyöngy – Novák Ádám, Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged)
Hetedhét – Herbai Ramóna (Forza Italia Kft., Budapest)
Mákvirág – Kovács Alfréd (Édes Vonal, Vác)
Rigófütty – Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest)
Tökibogyó – Szoljár Csaba (Solier Café, Gödöllő) //
Kapcsolódó cikkeink
Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Megjelentek Magyarország Tortái a cukrászdákban
Idén is kiválasztották Magyarország Tortáját és Cukormentes Tortáját, amelyek 2024-ben…
Tovább olvasom >Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája (videó)
A modern és hagyományos magyar alapanyagokat ötvöző, különleges süteménnyel ünnepelhetjük…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >