Országos versenytársaiknál jobban teljesítenek a spanyol kisbolt-láncok
A pandémia, az infláció és az ellátásilánc-zavarok okozta nehézségekkel teli öt év után a stabilizálódás jeleit mutatja a spanyol élelmiszerkereskedelmi piac.
A Kantar adatai szerint a négy legnagyobb lánc – a Mercadona, a Grupo IFA, a Carrefour és a Lidl – a piacnak már közel az 54%-át uralja.
A piacvezető Mercadona augusztusra 0,9 százalékponttal 26,8%-ra növelte piaci részesedését, de a növekedés üteme lassult és nem egységes minden régióban. Míg a kevésbé lefedett területeken jelentős előrelépést ért el, a hagyományosan erős régiókban a növekedés visszafogottabb.
A második helyen álló Carrefour idén 0,4 százalékponttal 10,1%-ra növelte részesedését, főként a romlandó frissáru teljesítményének köszönhetően. A harmadik helyen álló Lidl 6,4%-os részesedéssel (+0,1%) zárta az időszakot, és különösen a második negyedévben mutatott lendületet a növekedés terén. A Top5-be még az Eroski (4,2%, -0,2) és a Grupo Dia (3,6%, -0,5%) fért be.
Az összesített spanyol élelmiszerpiac mérsékelt növekedést mutat, ami részben a vásárlók ritkább üzletlátogatásainak és annak betudható, hogy jellemzően egyetlen láncra álltak át. Bár a saját márkás termékek továbbra is növekednek, ennek tempója is lassult az előző évekhez képest.
Eredményekes a regionális láncok
A regionális láncok különösen jól teljesítenek, január és augusztus között 0,6 százalékponttal, 17,7%-ra növelték piaci részesedésüket, ezzel a Mercadona kivételével gyakorlatilag valamennyi versenytársukat megelőzve. Az olyan láncok, mint a Consum (3,4% részesedés), Ahorramas, Gadisa, Froiz, BM Supermercados, Bon Preu és Bon Área sikeresen navigáltak az inflációs nyomás közepette, és versenyképes árakat tudtak kínálni mind a saját márkás, mind a márkás termékek esetében. A regionális láncok növekedése az FMCG-termékek augusztusban már 44,4%-át (+1,3% év/év) adó saját márkás termékek piacát is befolyásolta.
A saját márkás termékek növekedése jelenleg főként azokra a kiskereskedelmi láncokra koncentrálódik, amelyek azokat hagyományosan prioritásként kezelték, mint például a Mercadona, Lidl és Aldi. Ugyanakkor a regionális üzletek egyre fontosabb felvevő piaccá váltak a gyártók számára, mivel a fogyasztói kiadások mintegy negyede itt kerül elköltésre.
ESM
Kapcsolódó cikkeink
A Lidl 2026-ra minden termékén elhelyezi a Nutri-Score címkét Spanyolországban
A Lidl a fogyasztók egészsége iránti elkötelezettségből 2026-ra Spanyolországban valamennyi…
Tovább olvasom >Emeli a tétet az Aldi és a Schwarz Csoport a fenntartható kiskereskedelmi működés terén
A német diszkontok elkötelezettek a működésükből származó kibocsátás 2050-ig nettó…
Tovább olvasom >A Lidl egyik legolcsóbb terméke igazi szuperétel
A Lidl egyik legolcsóbb terméke, a Meadow Fresh csökkentett zsírtartalmú…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kiberbűnözés és AI: veszélyek és lehetőségek
Keleti Arthur kibertitok-jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) alapítója a…
Tovább olvasom >Pazarlóbban bánnak a készételekkel a háztartások
Megtört az élelmiszerpazarlás évek óta tartó csökkenési trendje a Nébih…
Tovább olvasom >Kettészakadt a kkv-szektor: a nagyobbak már pozitívan látják a jövőt
A K&H kkv bizalmi index kutatás második negyedéves eredményei alapján…
Tovább olvasom >