Oroszországnak nem kell az európai zöldség

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 03. 12:45

Az Európai Bizottság magyarázatot követel az orosz hatóságoktól annak kapcsán, hogy miért tiltották be az EU valamennyi országából a zöldségfélék bevitelét a hasmenéses járványt okozó baktériumra hivatkozva.

Az orosz fogyasztókat a kormány felszólította, hogy csak hazai termékeket vásároljanak és kerüljék az EU-ból származó zöldségfélék megvásárlását. “Az EU országokban termesztett friss zöldségféléket kivonjuk a forgalomból Oroszország területén” – közölte Gennagyij Onyiscsenko, az orosz fogyasztóvédelmi hatóság vezetője. Megfogalmazása szerint a történtek “azt mutatják, hogy Európa agyondicsért egészségügyi szabályozása, amelynek Oroszország általi átvételét sürgetik, nem működik” – jelenti a RIA Novosztyi.

Az Európai Bizottság “aránytalannak” nevezte az Oroszország által bevezetett tilalmat. Az orosz piac rendkívül fontos, éves importja 600 millió eurót tesz ki, ami az EU zöldségkivitelének egynegyedét adja. “Nehéz megmondani, mi áll Oroszország döntése mögött, mindenesetre a Bizottság szerint a döntés nem indokolt” – fogalmazott egy brüsszeli szóvivő. Moszkvában a külügyminisztérium visszautasította az EU tiltakozását. Alekszandr Lukasevics, a tárca szóvivője úgy nyilatkozott, hogy komoly ügyről van szó és ilyen helyzetben más országok is tennének hasonló intézkedéseket. “Komoly dologról van szó, és bármely ország tenne ilyen védőintékedéseket” – közölte Alekszandr Lukasevics, a külügyminisztérium szóvivője.


Eközben a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium biztosította a közt arról, hogy a hazai zöldség és gyümölcs biztonságosan fogyasztható. A vidékfejlesztési tárca vezetője pénteken reggel azért látogatott Budapest központi piacára, hogy személyesen tájékozódjon a zöldség-gyümölcs piaci helyzetről. A miniszter elmondta, azért vezette be a szaktárca még a múlt évben a másodlagos élelmiszer-ellenőrzési rendszert, hogy megóvja a magyar fogyasztókat a veszélyes, bizonytalan eredetű élelmiszerektől.

Szinte óráról órára növekszik Németországban a hasmenésjárvány által fertőzött személyek száma. Csütörtök délelőtti adatok szerint a Robert Koch országos járványügyi intézet csaknem 2400 fertőzött, illetve gyanús személyt regisztrált. Az áldozatok száma előző estéhez képest nem változott, a járvány eddig 16 halottat követelt, közülük 14 nő.

Továbbra is aggodalomra ad okot, hogy a betegek közül mintegy 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Az ő esetükben már fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

Több mint két héttel a hasmenésjárvány kitörése után a hatóságok egy tapodtat sem jutottak előre annak kiderítésében, hogy mi terjeszti a fertőzést okozó, különleges EHEC bélbaktériumot. A Robert Koch intézet szerint mindent elkövetnek a baktériumhordozó felkutatására, elhangzottak ugyanakkor már olyan kétkedő vélemények is, amelyek szerint az illetékesek képtelenek lesznek a fertőzés forrásának megállapítására – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink