Oroszországban növeli eladásait a Gyulai Húskombinát

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 28. 14:14

Elsősorban a külpiacokon, ezen belül orosz relációban növeli eladásait a Gyulai Húskombinát Zrt. az idei esztendőben, mert a hazai piacon tavaly nyolcszáz tonnával csökkent az értékesítése – közölte a nádudvari székhelyű HAGE-Nagisz csoporthoz tartozó nagyüzem vezérigazgatója.

Ruck János elmondta: az elmúlt évben a hazai élelmiszer piac több mint tizenhárom százalékkal csökkent, s ez azt jelentette a társaságnak, hogy az évi tízezer tonnás késztermék-értékesítés csaknem ugyanilyen arányban mérséklődött. Így, bár üzemi szinten 170 millió forinttal lefaragták a költségeket, sőt a termelés racionalizálása érdekében több mint 400 millió forintot is befektettek, mégsem sikerült elérni a nullszaldós gazdálkodást.

A trendek, és az év elején megkötött szerződések azonban azt mutatják, hogy az idei esztendőben egy-másfél milliárd forinttal növekedhet az árbevétel annak köszönhetően, hogy kenőmájasra olyan mennyiségre nyertek rendelést április elsejétől egy pályázaton az orosz piacra, amely kompenzálhatja a hazai piacon elszenvedett kiesést.

A gyulai vállalat ezért a tavasz második hónapjától kétműszakos termelésre áll át a májkrém üzemben, ami azt jelenti, hogy több év után a meglévő 400 főnyi kollektíva harminc-negyven új munkavállalóval fog bővülni.

Ruck János hangsúlyozta, hogy az orosz piacon való megjelenéshez komoly segítséget nyújtott az Eximbank, hiszen a magyar tulajdonú nagyüzem expanzióját finanszírozni fogja.

A húskombinát eredetileg a termelési volumenének nagyjából húsz százalékát értékesítette eddig a külpiacokon, harmad-harmad arányban Oroszországban, Nagy-Britanniában és az unió más országaiban.

Belföldön sikerült mindazonáltal megőrizniük a huszonöt-harminc százalékos piaci részesedést a kenőmájasok és a gyulai kolbász termékkörben, sőt immár nemcsak a gyulai kolbász, hanem a kenőmájas is kiérdemelte 2010-ben a Magyar Termék Nagydíjat. Sőt, a Gyulai Húskombinát az elmúlt évben második helyen végzett a GFK felmérésén, a legmegbízhatóbb márkanevek sorában – írja a vallalkozoinegyed.hu.

Kapcsolódó cikkeink