Oroszország betiltja a spanyol és német zöldség-gyümölcs importot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 31. 12:39

A spanyol gazdaságnak heti 200 millió euróra rúgó kárt okoz a Németországban kitört hasmenéses járvány; a miniszter cáfol, míg Oroszország már betiltotta a spanyol és a német zöldségek és gyümölcsök importját.

Mint ismert, Németországban többen meghaltak és több százan súlyos állapotban vannak egy – állítólag – Spanyolországból érkező uborkában terjedő E-coli baktérium miatt. Az illetékes spanyol miniszter az európai uniós agrárminiszterek informális, zárt körű tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet arra, hogy a dél-európai államban senki nem betegedett meg, csak két lakos, akik előtte Németországban jártak. A Reuters ugyan az egyik schleswig-holsteini klinikára hivatkozva úgy tudja, csillapodóban a járvány, a Financial Times Deutschland szerint további megbetegedések és a járvány miatt elhalálozások várhatók. Németországban, ahol eddig legalább 14 ember halt bele a járványba, köztük 12 nő volt.

A Németországban kitört hasmenéses járvány miatt Oroszország betiltotta valamennyi Németországból és Spanyolországból származó zöldségféle importját .Az orosz fogyasztóvédelmi hatóság közölte, hogy a tilalom “nyers zöldségfélékre” vonatkozik, beleértve a paradicsomot, az uborkát és a salátát is, amelyeket Németországban és Spanyolországban termeltek. Gennagyij Onyiscsenko, a szervezet vezetője felszólitotta az orosz polgárokat, csak helyileg termesztett zöldségféléket fogyasszanak, a már Németországból és Spanyolországból importált zöldségféléket pedig el fogják kobozni. “Felszólitjuk a lakosságot, ne vásároljanak friss zöldségféléket, amelyeket Németországból és Spanyolországból hoztak be” – idézte az Interfax Onyiscsenkót.


A járvány a mezőgazdaságban milliós károkat okozott: Németországban, de több európai országban ragadt nagy mennyiségű friss áru az árusok nyakán. Spanyolország segítségért folyamodott az EU-tól a gazdasági károk miatt és vizsgálja a Németországgal szembeni kártérítési követelés lehetőségét. Rosa Aguilar Rivero spanyol környezetvédelmi-, vidék- és tengerügyi miniszter szerint az ország gazdaságának hetente 200 millió euró kárt okoz az „uborka-botrány”. Helmut Brunner bajor mezőgazdasági miniszter pedig szorgalmazta, hogy a lakosok csak regionális termékeket vásároljanak – írja az  AFP nyomán az  MTI Eco.

Kapcsolódó cikkeink