Oroszország 300 német hús- és tejipari vállalat termékeivel szemben bizalmatlan

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 22. 12:30

Oroszország betilthatja a mintegy 300 német hús- és tejipari vállalattól származó importot a hasmenésjárvány miatt – az illetékes fogyasztóvédelmi felügyelet szóvivője úgy nyilatkozott kedden, hogy ezt nem tartja kizártnak.

A szóvivő közölte: az orosz hatóság július 4–5-én tárgyalásokat folytat a német tiszti állatorvosi szolgálat küldöttségével, és ott fel fogja vetni, hogy a német központi tiszti állatorvosi szolgálat, valamint több tartományi hasonló intézmény nem hatékonyan működik. Ezt a nyilatkozó szerint az orosz szakértők monitoringja támasztja alá, valamint az a tény, hogy a járvány kórokozója az állattenyésztésből ered.

„E tárgyalások eredményeinek függvényében esetleg olyan döntés születhet, hogy az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet nem bízik meg azokban a biztonsági garanciákban, amelyeket három német tartomány tiszti állatorvosi szolgálata ad” – mondta. Hozzátette, hogy a három meg nem nevezett tartományban mintegy 300 olyan hús- és tejipari vállalat működik, amelyek az ottani tiszti állatorvosi szolgálat garanciáival szerepelnek az orosz–fehérorosz–kazah vámunió szállítói között.

A fogyasztóvédelmi felügyelet adatai szerint Németország tavaly mintegy 19 ezer tonna marhahúst, 112 ezer tonna sertéshúst, 102 ezer tonna baromfihúst és -terméket, 115 ezer tonna sertészsírt és egyéb húsipari termékeket szállított Oroszországba. Oroszország a járvány miatt június 2-án betiltotta az EU államaiból érkező zöldségimportot. Erről a kérdésről szerdán tárgyalnak az orosz fél és az EU illetékes hatóságai – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink