Orosz élelmiszerbiztonsági szakértők járják Magyarországot

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 17. 12:50

Számos magyar élelmiszeripari cég várja, hogy visszakerülhessen az orosz piacra, ahová ma már szinte kiváltságot jelent szállítani. Most újabb magyar cégek kerülhetnek fel az exportőrök listájára.

Nagyot fordult az utóbbi években a világ: ma már az orosz hatóságok mondják meg, hogy egy-egy külföldi élelmiszeripari vállalkozás forgalmazhatja-e egyáltalán termékeit az orosz piacon, vagy sem. Moszkva igen szigorú előírásokat ad meg az exportőröknek, s hatósági szakértőik személyesen vizsgálják meg a jelentkezők alkalmasságát. Az uniós előírásokat nem veszik figyelembe, saját információs bázisuk van és sajátos követelményeket kell teljesíteni.

Erre került sor a napokban: egy nyolc fős orosz élemiszerbiztonsági szakértő járta a magyar hús- és baromfiipari cégeket. Eddig már 60 magyar vállalkozás kapott lehetőséget Moszkvától, hogy exportálhasson az óriási piacra, most több mint két tucat másik vállalkozást néztek át tüzetesen. Hogy közülük hányan kapnak engedélyt, még nem tudni.


A kistermelők bánatára ők nem rúghatnak labdába. Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke szerint eséllyel csak a nagytermelők, folyamatosan szállítani képes és minőséget garantáló vállalkozások jöhetnek szóba – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink