Orosz auditorok minősítik a magyar élelmiszer-exportőröket

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 15. 17:08

Orosz auditorok – azaz minősítő szakemberek – érkeznek Magyarországra április 25-én, akik az Oroszországba újonnan exportálni szándékozó cégeket vizsgálják meg, hogy megfelelnek-e e helyi követelményeknek és előírásoknak – tájékoztatta a Trade Magazint Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára.

Elmondta: az ellenőrzési tevékenységet a VHT koordinálja Magyarországon. Hozzátette: az orosz auditnak azért van nagy jelentősége, mert a kedvező elbírálás az adott cégnek piacbővítési lehetőséget jelent. Ez a magyar élelmiszeripar egésze számára is további exportlehetőségeket jelent a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között.

A VHT titkára arról is beszélt, hogy a 12 orosz állatorvos megvizsgál Magyarországon olyan vállalkozásokat is, amelyek már rendelkeznek orosz exportengedéllyel. Ezeknek a cégeknek ismét be kell bizonyítaniuk az ellenőröknek, hogy megfelelnek az előírt feltételeknek, amelyet Oroszország szabott számukra.


Az orosz minősítő szakemberek két hétig lesznek hazánkban, és várhatóan 22 élelmiszeripari üzemet valamint 3 állattartó telepet látogatnak meg. Jelenleg mintegy 60 élelmiszeripari vállalkozásnak van Magyarországon orosz exportengedélye. Az auditorok munkájukat április 26-án kezdik meg.

A vizsgálatok belföldi költségeit az ellenőrzendő cégek állják, míg a szállás és a repülőjegy költségeit az orosz szakértők fedezik. Így az ellenőrzés költségei a VHT titkára szeriont összességében nem haladják majd meg a 10 millió forintot.

Kapcsolódó cikkeink