Őrizzük meg a magyar juhot!

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 11. 10:55

A gödöllői Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ nyerte a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség által „az őshonos állatfajták megőrzése” címmel kiírt közbeszerzést 47,2 millió forint értékben.

juhÉvente 25 juhegyedtől 200 adag szaporítóanyag betárolása lesz a feladat egyedenként, ez összesen évente 5000 adag. Három év alatt pedig összesen 75 egyedtől 15 ezer adag szaporítóanyagot kell betárolni.

Juhászati mintatelepet avatott nemrég Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Pest megyei Törtelen. „A juhtartás a vidékfejlesztésben, a vidéki foglalkoztatásban is fontos szerepet tölt be, ezért az ágazatot gazdasági jelentősége mellett társadalmi hatásaival együtt kell megítélni” – fogalmazott Czerván Györgyöt, aki hozzátette: a juhállomány Magyarországon 2013-ban meghaladta az 1,2 milliót, az állomány 87 százalékát egyéni gazdaságok, 13 százalékát gazdasági szervezetek tartják. Az államtitkár hangsúlyozta: a bemutató mintatelepeknek óriási szerepe van abban, hogy az állattartás, a gazdálkodói életforma vonzóvá váljon a fiatalok számára és példát mutasson a többi juhtartónak. (Világgazdaság Online, Vég Márton)

Kapcsolódó cikkeink