Óriási lehetőségek vannak az élelmiszeriparban
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.

(Fotó: Vermes Tibor)
Nobilis Márton az ágazati képzőközpont megalapítása alkalmából tartott konferencián emlékeztetett, a kabinet 2010-ben döntött a szakképzés megerősítéséről, a folyamat következő lépéseként 2020-ban létrehozta a szakképzési centrumok rendszerét, amelyekben a szakemberek képzése kapott kiemelt prioritást. Az agrároktatásba érkező fejlesztési források révén a diákok a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el szakmájuk alapjait, ezzel a tudással versenyképesen léphetnek ki a munkaerőpiacra – értékelt az államtitkár. Nobilis Márton hangsúlyozta, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború felhívta a figyelmet arra, milyen fontos egy ország számára a mezőgazdasági önellátás, az agrártermékek saját erőből történő előállítása. Ennek az alapja azonban a tudás megszerzése, vagyis a szakképző intézményekben olyan diákok kinevelése, akik az új feldolgozóipari létesítményekben dolgoznak és megtermelik az ország számára szükséges agrártermékeket – hangoztatta az államtitkár.
Támogatási program tette lehetővé a fejlesztést
Az eseményen Lévai Imre, a négy vármegyében tíz szakképző intézményt irányító Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a projektről szólva elmondta, a több mint 278 millió forint értékű, uniós támogatású programban egy ágazati képzőközpont jött létre a tiszaberceli tagintézményben. A beruházás során a precíziós gazdálkodás bemutatásához és oktatásához erő- és munkagépeket vásárolnak, valamint kialakítják az eszközök tárolásához szükséges infrastruktúrát. Emellett a projekt keretein belül a központ tevékenységét támogató, a munkavállalók precíziós gazdálkodást megalapozó ismereteit fejlesztő képzést is indítanak.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
A tarvágás káros, és az állami erdészetek tudnák felelősebben kezelni hazánk erdeit – ezt üzeni a WWF Magyarország Klímabarát Erdőgazdálkodó díja
Az Agrárminisztérium közleménye, illetve a közösségi média számára készült videója…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Indul a nyári szezonális ellenőrzés
Július 15-én, kedden elindul a nyári szezonális ellenőrzés, amelyet az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csődvédelem alá került a Pepco német leányvállalata
A diszkontlánc német egysége fizetésképtelenséget jelentett be, miközben a Pepco-csoport…
Tovább olvasom >Kék bolygó: az élelmiszerhulladékot már rövid távon is hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány alapanyagként
Az élelmiszerhulladékot már rövid távon hasznosítani kellene biogázként vagy takarmány…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >