Óriási lehetőségek vannak az élelmiszeriparban
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, nem véletlen, hogy a korábbi 468 milliárdról ebben az uniós ciklusban 750 milliárd forintra emelte az ágazat fejlesztésére fordítható forrásokat – mondta az Agárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszabercelen.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/05/1a899399b34fb421c0b26592fc535cc42b1264b3_fhd_1920_w3h2-300x200.jpg)
(Fotó: Vermes Tibor)
Nobilis Márton az ágazati képzőközpont megalapítása alkalmából tartott konferencián emlékeztetett, a kabinet 2010-ben döntött a szakképzés megerősítéséről, a folyamat következő lépéseként 2020-ban létrehozta a szakképzési centrumok rendszerét, amelyekben a szakemberek képzése kapott kiemelt prioritást. Az agrároktatásba érkező fejlesztési források révén a diákok a legmodernebb eszközök segítségével sajátíthatják el szakmájuk alapjait, ezzel a tudással versenyképesen léphetnek ki a munkaerőpiacra – értékelt az államtitkár. Nobilis Márton hangsúlyozta, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború felhívta a figyelmet arra, milyen fontos egy ország számára a mezőgazdasági önellátás, az agrártermékek saját erőből történő előállítása. Ennek az alapja azonban a tudás megszerzése, vagyis a szakképző intézményekben olyan diákok kinevelése, akik az új feldolgozóipari létesítményekben dolgoznak és megtermelik az ország számára szükséges agrártermékeket – hangoztatta az államtitkár.
Támogatási program tette lehetővé a fejlesztést
Az eseményen Lévai Imre, a négy vármegyében tíz szakképző intézményt irányító Északi Agrárszakképzési Centrum főigazgatója a projektről szólva elmondta, a több mint 278 millió forint értékű, uniós támogatású programban egy ágazati képzőközpont jött létre a tiszaberceli tagintézményben. A beruházás során a precíziós gazdálkodás bemutatásához és oktatásához erő- és munkagépeket vásárolnak, valamint kialakítják az eszközök tárolásához szükséges infrastruktúrát. Emellett a projekt keretein belül a központ tevékenységét támogató, a munkavállalók precíziós gazdálkodást megalapozó ismereteit fejlesztő képzést is indítanak.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Mi most egy diploma értéke a munkaerőpiacon?
Az egyetemi jelentkezések határidejéhez közeledve a Profession.hu idén is elkészítette…
Tovább olvasom >Rugalmas munkakörülmények és a 600-800 ezer forintos kezdőbér a fiatal diplomások elvárása
A friss diplomásoknak a munkaadókkal szembeni legfontosabb igénye a rugalmasság…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >