“Óriási költséggel kis termést, rossz minőségben tudunk betakarítani” – bajban a termelők

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 29. 10:25

Az ország keleti régióiba késve érkezett meg az eső, alig enyhítette a történelmi léptékű aszály okozta károkat. A gazdák azt mondják, hogy a növények nagy része annyira kiégett vagy elszáradt, hogy azon már nem segített a csapadék. Volt azonban olyan régió, ahol még megmenekült a termés. Nógrádban egy gazda az utolsó pillanatban állította le a silózásra indított betakarítást, mert észrevette, hogy a kukorica mégiscsak teremni kezdett. Az ATV Híradójának riportja.

Későn és kevés eső érkezett

Az idei termést már nem tudta megmenteni az eső, ami az elmúlt napokban hullott az ország keleti részén. Debrecen környékén szinte teljesen elpusztult a kukorica. A növényt legfeljebb az állatok takarmányozására lehet használni a silózás után az. Az egyik legnagyobb cég vezetője azt mondja, hogy a szokásos mennyiség tizedét tudják csak betakarítani, ráadásul a megszokottnál sokkal drágábban.

– nyilatkozta híradónknak Forgács Barna, az Agrárgazdaság Kft. ügyvezető igazgatója.

Ebben a gyümölcsösben sem jelentett sokat az utóbbi napok 8-10 milliméternyi csapadéka. Az őszibaracknál az eső ráadásul még hátráltatja is a termelőket, mert a legrosszabb időben jelentkeznek a gombás betegségek:

“Ez a néhány milliméternyi csapadék, amit kaptunk, sajnos gombás folyamatokat tud elindítani, másodlagos gombás folyamatokat a poloskák szívogatása folytán. Tulajdonképpen az áru piaci értékét jelentősen csökkenti” – fejtegette Tóth Norbert, gazdálkodó.

A teljes anyag videóval itt látható… 

Kapcsolódó cikkeink