Óriási eredmény: minden korábbinál több Michelin-elismerés a hazai éttermeknek és szállodáknak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 10. 11:42
🎧 Hallgasd a cikket:

Minden korábbinál nagyobb siker született a MICHELIN Guide 2025.  október 9-i magyarországi díjátadóján: összesen 84 elismerést adott át a világ vezető  étteremkalauza. Ítészei megerősítették valamennyi eddigi hazai csillagos étterem értékelését, így a  fővárosi Stand és a tatai Gourmet Platán is megőrizte korábban elnyert két-két csillagát, mint ahogy  az egycsillagosok is megtartották kitüntetésüket. Gyarapodott a Bib Gourmand elismerések és a  Michelin-ajánlások száma, továbbá új belépőt igazoltak a zöldcsillagosok közé is. A szállodaipar is  ünnepel, hiszen a soha nem látott díjeső eredményeként a Michelin 42 kivételes élményt kínáló hazai  szállodára is felhívja a figyelmet. A régiós szinten is kiemelkedő eredmény magasszintű elismerése a  hazai turisztikai szektor fejlődésének.  

A MICHELIN Guide díjátadó gálája évek óta a magyar gasztronómia kiemelkedő ünnepe. A rangos  eseményen azok a hazai éttermek vehetik át elismeréseiket, amelyek a legszigorúbb nemzetközi  ellenőrök mércéje szerint is nap mint nap kivételes minőséget és ízélményt kínálnak vendégeiknek.  Ezért is óriási eredmény, hogy korábbi két- és egycsillagosaink valamennyien megőrizték minősítésüket. 

Dr. Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára a díjkiosztón elmondta: „Magyarország turizmusa történelmi csúcsra ért: tavaly minden korábbinál több vendéget fogadtunk,  és a hazai vendégforgalom növekedése az EU-átlag háromszorosával bővült. Idén is töretlen a lendület:  hónapról hónapra nő a vendégéjszakák száma és a szálláshelyi-, valamint vendéglátó-bevételek, ami  bizonyítja, hogy a turizmus a gazdaság egyik legfontosabb hajtóereje. A nemzetközi és belföldi  vendégeink ma már nemcsak látnivalókat keresnek, hanem autentikus élményeket: akár egy vacsorát,  amelyre egy életen át emlékeznek, egy ízes falatot, amelyben a magyar föld kincsei, a magyar  szakemberek munkája és újítókedve testesül meg. A Michelin-kalauz díjai ezeknek az élményeknek  adják meg a nemzetközi hitelességet. A Michelin-elismerések nemcsak a gasztronómia diadalai, hanem  az egész ország turizmusát erősítő, nemzetközi pecsétek – a csillagok fénye ma Magyarországra  irányítja a világ figyelmét.” 

Az ítészek a hazai csillagok mellett még számos kategóriában hoztak döntést. Idén is szerepelnek a  nemzeti válogatásban azok a kiváló vendéglátóhelyek, amelyek Michelin-ajánlást érdemeltek ki. A  tányéros szimbólummal rendelkezők köre nyolc új taggal bővült. 

A magas minőségű ételeket megfizethető áron kínáló éttermek Bib Gourmand jelölését is minden  korábbinál többen érdemelték ki: a fővárosban négy, vidéken pedig kilenc vendéglátóhely – többségükben hagyományos vendéglők. 

Zöld csillagot gyűjtött be meglévő egy Michelin-csillagához az őriszentpéteri Pajta étterem fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért – ezzel a Michelin szigorú ellenőrei által odaítélt elismerést  már hatan viselhetik Magyarországon. 

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A gasztronómia ma már sokkal  több, mint kulináris élmény – közös, nemzetközi nyelv, amely összeköti az embereket és kultúrákat.  Egyre többen indulnak útnak azért, hogy megízleljék egy ország valódi karakterét: az utazók közel 20%-

a kifejezetten gasztronómiai élmények miatt utazik, és a prémium utazók több mint fele már előre  lefoglalja a kiszemelt éttermeket. A helyi ízek és alapanyagok felfedezése ma az utazás egyik legerősebb  motivációja – és ebben Magyarország különösen erős. A gasztronómia egyben értékrend is: felelősség  a vendégekért, a közösségért és a környezetért. A fenntarthatóság pedig közös ügyünk.” 

Díjazták a legjobb egyéni teljesítményeket is. „Sommelier Award” elismerésben Varga Norbert  részesült, aki a két Michelin-csillagos Stand étteremben felel a borok és ételek harmóniájáért, a „Young  Chef Award” díjat pedig Pallag Dávid vehette át a budaörsi Rutinból. A „Service Award”-ra Ráduly  Róbertet, a budapesti UMO éttermi üzletvezető szakemberét tartották a legérdemesebbnek. Az év  legígéretesebb nyitásának járó „Opening of the Year Award” idén a tokaj-hegyaljai Rátkára, a Padihoz került. 

Az online elérhető MICHELIN Guide app és a decemberben megjelenő MICHELIN Guide National Selection of Hungary kiadvány naprakész információkkal, iránytűként segíti a turistákat, hogy kiváló  gasztronómiai élményekkel gazdagodjanak utazásuk során. 

A MICHELIN inspektorai október 8-án, a budapesti nagyszabású éttermi díjátadó gálát megelőző napon  jelentették be a szállodaipar Michelin elismeréseit. A szállodák Michelin-csillagának számító kulcsokat  13 hazai hotelkiválóság viselheti. Közülük ketten mindjárt két kulcsot érdemeltek ki, másik tizenegy  pedig az egykulcsos szimbólummal jelölt díjnak örülhet. További 29 magyarországi hotel a Michelin által  ajánlott helyszínek nívós listájára került fel. A MICHELIN Guide hotelkalauza így már összesen 42,  kivételes élményt kínáló hazai szállodára hívja fel a figyelmet. 

Michelin éttermi díjazási kategóriák 

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül ma már számos más kategóriában is értékel a Michelin.  A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem,  amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek  meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást. Mindezek mellett Bib Gourmand elismerést kapnak azok  a jó ár-érték arányú éttermek ‒ jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők -, ahol mérsékeltebb áron  lehet kiváló minőségű ételt kapni. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló  éttermeket minősítik, míg Zöld Csillaggal a fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseket ismerik el. 

 

A MICHELIN Guide National Selection of Hungary 2025. évi díjazottjai: 

Két Michelin-csillagos étterem 

Megőrizte 2 Michelin-csillagát: 

  • Platán Gourmet ‒Tata 
  • Stand ‒ Budapest 

Egy Michelin-csillagos étterem 

Valamennyi korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot: 

  • 42 ‒ Esztergom 
  • Salt ‒ Budapest 
  • Costes ‒ Budapest 
  • Borkonyha Winekitchen ‒ Budapest 
  • Babel ‒ Budapest 
  • Rumour by Jenő Rácz ‒ Budapest 
  • Essencia ‒ Budapest 
  • Pajta ‒ Őriszentpéter

Bib Gourmand: 

Új Bib Gourmand éttermek: 

  • 94’ konyha & bár ‒ Budapest Cabrio ‒ Budapest 

Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket: Iszkor ‒ Mályinka 

  • Újváros Bisztró ‒ Szarvas 
  • N28 Wine and Kitchen ‒ Budapest Goli ‒ Budapest 
  • Platán Bisztró ‒ Tata 
  • Macok ‒ Eger 
  • Morzsa ‒ Pécs 
  • Casa Christa ‒ Balatonszőlős Sparhelt ‒ Balatonfüred 
  • Kistücsök ‒ Balatonszemes 
  • Anyukám mondta – Encs 

Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum): Idén először ajánlást elért éttermek: Bibo Budapest ‒ Budapest 

  • Dereszla Bisztró ‒ Bodrogkeresztúr Fausto’s ‒ Budapest 
  • Lokal at the lake ‒ Fonyód 
  • Majorelle ‒ Budapest 
  • PADI ‒ Rátka 
  • Petrányi Csopak ‒ Csopak 
  • Tiszavirág ‒ Szeged 

Zöld csillag: 

Új Zöld csillagos étterem: 

  • Pajta ‒ Őriszentpéter 

Megőrizték Zöld csillagukat: 

  • Graefl Major Kétútköz ‒ Poroszló Onyx Műhely ‒ Budapest 
  • Salt ‒ Budapest 
  • Villa Kabala – Szigliget 
  • Natura Hill ‒ Zebegény 

Különdíjak: 

Young Chef Award 2025: 

Pallag Dávid ‒ Rutin, Budaörs 

Service Award:  

Ráduly Róbert ‒ UMO, Budapest

Sommelier Award:  

Varga Norbert ‒ Stand, Budapest 

Opening of the Year Award 2025:  

PADI ‒ Rátka 

Kapcsolódó cikkeink