Új fejlesztés segíthet a növénytermesztőknek a klímaváltozás ellen
Valós időben követnék nyomon a növények cukorszintjét a svéd tudósok. A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyek képesek valós időben mérni a cukorszintet a növényi szövetek mélyén.
A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyekkel lehetővé vált a növényi szövetek mélyén a cukorszintek mérése. A tudósok szerint a szenzoroktól származó információk segíthetnek a gazdáknak abban, hogy a klímaváltozáshoz igazítsák a növénytermesztésüket – írta meg a Future Farming. A szenzorok olyan organikus elektrokémiai tranzisztorokra épülnek, amelyeket be lehet ültetni a növényekbe. Az egyetem kutatói szerint az érzékelők akár két napon keresztül is folyamatosan, valós időben mérhetik a növények cukorszintjét. Az így szerzett információk pedig a növekedéshez és más biológiai folyamatokhoz kapcsolódhatnak.
A szenzorok most még csak alapvető növénytudományi kutatásokra használhatóak, de a jövőben már arra is alkalmasak lesznek, hogy a gazdák optimalizálják velük a termelésüket, vagy hogy a növények minőségét ellenőrizzék. Hosszú távon arra is használhatjuk majd az érzékelőket, hogy nem optimális körülmények között termeljünk új fajta növényeket a segítségükkel
– mondta Eleni Stavrinidou, a Linköping Egyetem Természettudományi és Technológiai Tanszéke Szerves Elektronikai Laboratóriumának docense.
A kutatók szerint azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények az anyagcseréjüket szabályozzák, illetve hogy a cukorszintek változásai hogyan befolyásolja a növekedésüket most még nagyjából ismeretlenek. A korábbi kísérletek jellemzően olyan módszereket alkalmaztak, amelyek a növény részeinek eltávolításán alapultak. A kutatók által kifejlesztett szenzorral azonban a növények károsítása nélkül lehet információkhoz jutni, amelyek remélhetőleg közelebb viszik majd az emberiséget a növényi anyagcsere megértéséhez.
A fák cukorszintjében olyan eltéréseket találtuk, amelyet korábban még senki sem figyelt meg. A jövőbeni tanulmányok arra összpontosítanak, hogy megértsék, hogyan változnak a növények cukorszintjei, amikor a növények stressz alatt vannak– mondta Eleni Stavrinidou. (agrarszektor.hu, Szedlák Levente)
Kapcsolódó cikkeink
Együttműködési megállapodást kötött a NAK és a MATE
Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar…
Tovább olvasom >A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagdíjkedvezményt nyújt mintegy 300 ezer tagjának
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlésének egyhangú döntése értelmében…
Tovább olvasom >Magasabb szintre emelné a gazdálkodók technológiai tudatosságát és eredményességét a Syngenta Agronomy Solution csapata
A mezőgazdaság jól érzékelhető kihívásai – a klímaváltozás, az időjárási…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >