Új fejlesztés segíthet a növénytermesztőknek a klímaváltozás ellen
Valós időben követnék nyomon a növények cukorszintjét a svéd tudósok. A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyek képesek valós időben mérni a cukorszintet a növényi szövetek mélyén.
A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyekkel lehetővé vált a növényi szövetek mélyén a cukorszintek mérése. A tudósok szerint a szenzoroktól származó információk segíthetnek a gazdáknak abban, hogy a klímaváltozáshoz igazítsák a növénytermesztésüket – írta meg a Future Farming. A szenzorok olyan organikus elektrokémiai tranzisztorokra épülnek, amelyeket be lehet ültetni a növényekbe. Az egyetem kutatói szerint az érzékelők akár két napon keresztül is folyamatosan, valós időben mérhetik a növények cukorszintjét. Az így szerzett információk pedig a növekedéshez és más biológiai folyamatokhoz kapcsolódhatnak.
A szenzorok most még csak alapvető növénytudományi kutatásokra használhatóak, de a jövőben már arra is alkalmasak lesznek, hogy a gazdák optimalizálják velük a termelésüket, vagy hogy a növények minőségét ellenőrizzék. Hosszú távon arra is használhatjuk majd az érzékelőket, hogy nem optimális körülmények között termeljünk új fajta növényeket a segítségükkel
– mondta Eleni Stavrinidou, a Linköping Egyetem Természettudományi és Technológiai Tanszéke Szerves Elektronikai Laboratóriumának docense.
A kutatók szerint azok a mechanizmusok, amelyekkel a növények az anyagcseréjüket szabályozzák, illetve hogy a cukorszintek változásai hogyan befolyásolja a növekedésüket most még nagyjából ismeretlenek. A korábbi kísérletek jellemzően olyan módszereket alkalmaztak, amelyek a növény részeinek eltávolításán alapultak. A kutatók által kifejlesztett szenzorral azonban a növények károsítása nélkül lehet információkhoz jutni, amelyek remélhetőleg közelebb viszik majd az emberiséget a növényi anyagcsere megértéséhez.
A fák cukorszintjében olyan eltéréseket találtuk, amelyet korábban még senki sem figyelt meg. A jövőbeni tanulmányok arra összpontosítanak, hogy megértsék, hogyan változnak a növények cukorszintjei, amikor a növények stressz alatt vannak– mondta Eleni Stavrinidou. (agrarszektor.hu, Szedlák Levente)
Kapcsolódó cikkeink
Hatalmas károk a mezőgazdaságban, gyorsítani kell a biológiai alapok innovációját
A modern magyar mezőgazdaság a legnehezebb öt évén van túl,…
Tovább olvasom >Érkezik a segítség a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt károsult gazdálkodókhoz
Megjelent a kormányzati segítségnyújtást lehetővé tevő rendelet, amely alapján a…
Tovább olvasom >Az unióban is drágul a tojás
Az Európai Bizottság adatai alapján az unió (EU27) tojás- és…
Tovább olvasom >További cikkeink
A szolgáltatások drágulása hajtja az inflációt – nem az élelmiszerek
Bár a közbeszédben és a kormányzati intézkedések fókuszában továbbra is…
Tovább olvasom >MLBKT: márciusban további fellendülést jelez a BMI
A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke 51,2 – közölte…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: szükség van az árrésstopra
A keddi adatok is bizonyítják, hogy szükség van az árrésstopra…
Tovább olvasom >