Óriás üvegház épül Turán

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 29. 00:01

Tíz hektárnyi üvegház épül Turán a helyben fellelt 130 fokos melegvízre alapozva. Egy év múlva évente kb. hatezer tonna paradicsomot fognak termeszteni. A beruházás 5 milliárd forintba kerül a fejlesztést finanszírozó Sugar Holdingnak.

A cég ügyvezetője, Miszori László az MTI-nek elmondta: a vállalkozást a földből feltörő, 129 Celsius-fokos víz hasznosítására alapozzák, méghozzá környezetkímélő eljárással ,melyet a résztulajdonos osztrák Zeiler GmbH hoz a beruházásba – egy hasonló rendszer működik már Bécs mellett.
Az óriási üvegházban 200 helybelinek adnak munkát a paradicsomtermesztés során. A zöldség nagy részét az uniós piacokon az osztrák cég segítségével értékesítik a többit itthon adják el.
A beruházás projektjének tulajdonosa a Turawell Kft., a befektetés költségeinek 30 százalékét az osztrák fél adja, a többit hazai befektetők, uniós pályázati pénzek és banki kölcsönök fedezik – közölte az ügyvezető. A vállalkozás évi 6-7 milliárd forintos árbevétellel számol. A turai beruházás az előkészítő munkálatok befejeztével a harmadik negyedévben indulhat, és a jövő évben már megkezdődhet a termesztés – közli a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink