Optimistának lenni annyit jelent, hogy vállaljuk a felelősséget

Szerző: Glázer Szilvia Dátum: 2023. 02. 14. 10:46

A felelősségvállalás a titka annak, hogy a magyarok optimistább nemzet legyen és ne ilyen pesszimista. Csernus Imre pszichiáterrel beszélgetett Krizsó Szilvia a legújabb FutureTalks podcastban.

A legutóbbi FutureTalks podcast vendége Csernus Imre pszichiáter volt, aki már rég megtanulta, hogy pszichológiai tudását csak akkor veszi elő, hogyha megkérik rá. Pont 2023 január elején volt 30 éve, hogy először bement Lipótmezőre, tehát harminc éve gyakorló orvos. Ez idő alatt egyrészt megtanulta tiszteletben tartani a másik embert, és nem rá kényszeríteni azt, amit gondol. A „Bevállalod” című műsorban is önkéntesekkel dolgozott a szakember, de a hétköznapi nézőknek azért volt megdöbbentő annyira az a sorozat, mert olyan dolgokról volt szó benne, ami a magyar populációnak különös. A magyarok ugyanis prűdek és érzelmi szempontból zárkózottak.

A podcastban ezen túl szó volt a megfelelési kényszerről és arról, hogy miként tudunk érzelmileg felnőtté válni, és ez hogyan kapcsolódik az egyén személyes boldogságához. Csernus Imre szerint egyébként a nők érzelmi konfliktuskezelés szempontjából jóval erősebbek, mint a férfiak. Bár az is igaz, hogy a magyar felnőttek többsége érzelmi szempontból gyerek. Sokunknál érzelmi szempontból nem következik be a felelősségvállalás, tehát bármilyen konfliktusnál előszeretettel mutogatunk másokra. Hibás a rendszer, a politika, a környezet, a nagyváros, a kisváros, a szomszéd, bárki. De nagyon ritkán hallani azt, hogy valaki vállalja a saját felelősségét egy történetben.

IRATKOZZON FEL A FUTURETALKS CSATORNÁJÁRA!

A beszélgetésből az is kiderül, hogy Csernus Imre miért költözött el Noszvajra, egy kis hevesi faluba, és mit jelent neki reggelente fával befűteni a cserépkályhába. Szó volt még kiscicákról, családról, egyéni boldogságról és az érzelmi felnőtté válás lépéseiről. Krizsó Szilviával közösen kivesézték a párkapcsolati problémák gyökerét is és azt, hogy miért kell saját magunkkal foglalkozni. Bár Csernus Imre ebben meghagyja az egyéni szabadságot mindenkinek, így nem tartja kötelezőnek az önfejlesztést, de a lehetőség adott. „Vagy foglalkozik valaki magával vagy beledöglik.” – fogalmaz Csernus Imre.

A pszichiáter egyébként azt kívánja a jövő generációinak, hogy érzelmi szempontból is felnőtté váljanak, mert akkor a Magyarországon élők élete teljesen meg fog változni. Örülni fogunk a kicsinek, nem fogunk összeroskadni a kudarctól és a fájdalomtól, és így nem leszünk frusztráltak, és minden megváltozik. Talán előbb-utóbb egy optimista nemzet leszünk, nem pedig ilyen pesszimista felelősség elkerülő.

Kapcsolódó cikkeink