Opten: tovább nőttek a felszámolások és a végelszámolások

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 07. 12:40

Januárban 1.951 céggel szemben indult felszámolás, és csaknem kétezer vállalkozás végelszámolása kezdődött meg, ez 44, illetve 71 százalékos növekedés 2011 januárjához képest – közölte az Opten céginformációs szolgáltató kedden az MTI-vel.

A januári felszámolások száma 41 százalékkal haladja meg az eddigi januári rekordot is, amit a válság első hullámában, 2009-ben regisztráltak.

A szakemberek szerint biztosra vehető, hogy 2012-ben minden korábbinál nagyobb cégbedőlési hullám söpör végig az országon – állapítja meg az Opten.

Az elmúlt két hónapban rendkívüli mértékben megnőtt a közzétett felszámolások és végelszámolások száma.

Az Opten szerint újabb emelkedő trend kialakulását jelzi, hogy a korábbi időszak viszonylagos nyugalma dacára már decemberben is 49 százalékos növekedés volt tapasztalható. A szakemberek már akkor is jelezték, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) intézkedései miatt kényszer-végelszámolás alá került cégek felhalmozott adósságainak felszínre kerülésével komoly felszámolási hullám várható az idei évre.

“Január és december az adó- és egyéb jogszabályok változása miatt mindig kritikus hónap. A múlt év adatai és a mögöttük álló folyamatok azonban most egy egész évre kiható, minden eddiginél nagyobb felszámolási hullámot vetítenek előre” – idézik Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját a közleményben.

Az idén januárban 1.994 végelszámolás megindítását tették közzé, ez 71 százalékos növekedés az egy évvel korábbi értékhez képest.

A közlemény szerint itt is igaz, hogy a romló tendencia már decemberben megkezdődött, akkor 78 százalékkal több végelszámolás indult meg, mint 2010 decemberében.

“A két adat együttesen sajnos azt mutatja, hogy cégvilágban a romló tendencia nem +statisztikai hiba+. A gazdaságnak növekedésre és tisztulásra van szüksége, amihez igen sok változásnak kell végbemennie” – idézik az Opten igazgatóját.

Mint írják, az kétségkívül jó hír, hogy a NAV és a cégbíróságok kiszűrik a rendszerből a nem működő cégeket, hiszen ez egyfajta tisztulási folyamatként értelmezhető. Annak azonban nem kell örülni, hogy ilyen mértékben kell megtisztítani a cégvilágot, illetve hogy a tisztulás közben ilyen sok adósságot hátrahagyó cég kerül felszínre.

A képet némiképp árnyalja, hogy decemberben és januárban rekordmagasságba szökött az új cégek alapítása is. Decemberben 7.242, januárban 7.166 új cégbejegyzést tett közzé a cégbíróság, ez azonban feltehetőleg annak tulajdonítható be, hogy most szigorították és drágították a cégbejegyzést.

A sok új alapítás tehát részben “előrehozott beruházásként” értelmezhető, részben pedig az az oka, hogy megszűnt az egyórás cégalapítás lehetősége, ami gyakorlatilag kizárta, hogy a cégbíróságok érvényesíteni tudják a cégvezetéstől eltiltott személyekkel szembeni szankciókat.

A közlemény szerint a piaci környezet nem magyarázza a felaprózódott, kényszervállalkozókkal terhelt magyar cégállomány további növekedését. A forint erősödése kedvező tendenciákat vetít előre, de éppen az exportdinamika ellen hat, a belső kereslet növekedésére pedig még biztosan várni kell – vélte Tóth Tamás. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink