Opten: februárban 20 százalékkal több volt a törölt, mint az induló vállalkozás

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 11. 11:14

Februárban 20 százalékkal több volt a törölt, mint az induló vállalkozás, 2580 cégalapítás mellett 3098 cégtörlést tettek közzé, de a cégek számának csökkenése lassulni látszik – derül ki az Opten keddi közleményéből.

A céginformációs szolgáltató elemzése szerint a törölt cégek száma 2019 egyes hónapjaiban még több mint 60 százalékkal is meghaladta az újonnan indulókét. Az Opten úgy látja, a konszolidációs folyamat lecsengőben van, a cégek száma lassan stabilizálódik. Nagyobb kilengések csak akkor várhatók, ha komolyabb cégjogi változás, vagy gazdasági változás állna be.
Ilyen változások egyelőre nem látszanak, de azért egyes jelenségeket érdemes nyomon követni – mutatnak rá. Mind januárban, mind februárban 470 körül volt például az induló felszámolási eljárások száma, ami magasabb, mint az elmúlt fél év átlaga, ráadásul 2019 végéig a felszámolási trend csökkenőben volt.
Februárban magas volt a végrehajtások száma is. Egy hónap alatt több mint 6000 vállalkozás ellen indult végrehajtási eljárás, ami szintén az elmúlt fél év legmagasabb értéke.
A végelszámolási eljárások száma a januárihoz hasonlóan szintén magas volt februárban, 1671 vállalkozás tulajdonosai döntöttek cégük végelszámolása mellett. Az Opten szerint itt azonban még igen erős hatása van a szezonalitásnak, év közben vélhetően nem lesznek ilyen magasak a végelszámolási számok, és a cégszám-csökkenés év vége felé akár meg is állhat – írják.
A konszolidációs folyamat lezárultára utal az is, hogy mind januárban, mind februárban 1500 volt az induló kényszertörlési eljárások száma, 17 százalékkal alacsonyabb, mint a 2019-es havi átlag, és csupán fele a 2015-ös havi kényszertörlési átlagnak – teszik hozzá.
Jelenleg mintegy 516 ezer cég működik az országban, 15 százalékkal kevesebb, mint 2013 végén. Ha a tendencia folytatódik, nagyságrendileg 510 ezer körül lehet majd a cégszám minimum, és ha jelentős változás nem következik be, a cégek száma ezen a ponton stabilizálódik, vagy lassú növekedésbe fordul az elemzés .
Az Opten – Cégfluktuációs Index (ez az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) februári értéke átlagosan 11 százalék körül mozgott, a megyék közül Győr-Moson-Sopron (8,59), Békés (9,34) és Jász-Nagykun-Szolnok (9,55)megyében érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest (17,91), Komárom-Esztergom (18,67) és Nógrád megye (20,80) produkálta. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink