Opten: csökken a felszámolások száma

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 16. 11:20

Legutóbb csaknem egy évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban; a nyár utolsó hónapjában a cégbíróság 2309 céget törölt, miközben idén február óta minden hónapban bőven 3000 fölött zárt a mutató – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató hétfői közleményéből.

iroda

Az Opten ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy júliusban viszont minden korábbit meghaladó számban szűntek meg társas vállalkozások, akkor majdnem 5100 cég szűnt meg.

A cégbíróság július eleje óta nagyon lerövidítette az egyes határozatok bejegyzése és közzététele között eltelő időt, így júliusban olyan közzétételek is terhelték a statisztikát, amelyek a régi rendszerben augusztusban vagy szeptemberben jelentek volna meg – idézi a közlemény Tóth Tamást, az Opten ügyvezető igazgatóját.

Az Opten közleményében felhívta a figyelmet arra is: folyamatosan csökken a frissen felszámolás alá kerülő cégek száma. Ez a mutató júliusban is a tavaszi átlagot reprezentáló 1500-as szint körül maradt, augusztusban pedig 925-re csökkent.

Augusztusban 1431 új céget jegyeztek be, vagyis folytatódik a cégek számának lassú csökkenése.

A piaci szakértők által kedvezőnek tartott jelenség mögött az Opten szerint az áll, hogy a korlátolt felelősség kiterjesztésével és más szigorító intézkedésekkel a kormány sikeresen szorította háttérbe azokat, akik cégeik bedöntésével kívántak megszabadulni adósságaiktól vagy a közterhektől. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink