Opten: a járvány nem egyformán hat a különböző gazdasági szektorokra

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 16. 11:30

A koronavírus-járvány nem egyformán hat a különböző gazdasági szektorokra, lesznek olyan vállalatok, amelyek nem élik túl, a fizetésképtelenség pedig a vállalati szektoron keresztül tovább gyűrűzik majd a lakosságra is – derül ki az Opten elemzéséből.

Az MTI-nek  küldött közleményben Csorbai Hajnalka, az Opten Kft. stratégiai igazgatója rámutatott arra, hogy azonnali keresleti problémák jelentkeztek a szállodák, éttermek, kávéházak mellett a személyszállítás, a rendezvényszervezés, a sport és kulturális események piacán.
Az Opten szerint vannak olyan szektorok, ahol gyors reakció után hosszabb távon kiegyenlítődhet a piaci hatás, ilyen lehet a kiskereskedelem jónéhány területe.
A vállalatok többségénél tapasztalható likviditási hiány az éppen csak megindult beruházások újbóli visszaesését és a számlák késedelmes kiegyenlítését vonhatja maga után.
Minden válság idején vannak olyan ágazatok, amelyek profitálnak a helyzetből. Ide tartozik a gyógyszeripar és -kereskedelem, a vegyipar bizonyos szektorai, a fertőtlenítő és takarító cégek, valamint a tisztítószereket gyártó és forgalmazó vállalkozások. Ide sorolhatjuk akár az online kereskedelmet, a házhozszállítást, az online oktatási platformok üzemeltetőit vagy a távmunkát lehetővé tevő szoftverek piacát is – mutat rá a stratégiai igazgató.
A válság hatására a nemrégiben alapított cégek – különösen az üzleti tervre kényesen érzékeny befektetői háttér miatt – erősebben vannak kitéve a kockázatnak, mint a már pénzügyileg stabilan működők, az elmúlt két évben több, mint 56 ezer céget alapítottak – mutat rá az Opten.
Nehéz megállapítani, hogy a kkv-k és a multicégek közül melyek állhatnak jobban ellen a válságnak. A kkv-k mellett szól a nemzetközi piacoktól való kisebb függőség, a rugalmasságuk, ugyanakkor ellenük szól a jellemzően alacsony likviditás. A nagyvállalatok melletti érv a professzionális külső és belső kommunikáció, a komplex problémákra kialakított válságkezelési módszerek. Előny továbbá a komoly tőkeháttér, ugyanakkor ellenük dolgozik a nemzetközi instabilitás és a kiszámíthatatlanság. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink