Új kanadai lehetőségek a CETA miatt

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 03. 31. 09:20

Támogatta az EU–Kanada átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA) a plenáris ülésen az Európai Parlament február közepén. Az egyezményt több mint 5 évig tárgyalták, miután zöld utat kapott az EP-től, már csak a nemzeti parlamenteknek kell jóváhagyniuk. A CETA-nak köszönhetően várhatóan nőni fog a két fél közötti kereskedelem, a hatályba lépésekor a legtöbb vámot eltörlik. Fontos azonban, hogy a CETA nem változtat az uniós szabványokon.

Az egyezmény megkönnyíti az uniós állampolgárok számára, hogy például jogi, könyvelői, mérnöki vagy akár építészeti szolgáltatásokat kínáljanak Kanadában. A megállapodás ugyanis keretet ad a szakmai képesítések kölcsönös elismerésének megkönnyítéséhez. Emellett a CETA-val könnyebb lesz a vállalkozások számára a munkatársaik EU és Kanada közötti ideiglenes mozgatása. A CETA javítja majd az európai vállalatok üzleti lehetőségeit Kanadában, és megkönnyíti, hogy oda exportálják termékeiket. Emellett Kanada kormányzati beszerzéseit nagymértékben megnyitja az uniós vállalatok előtt, jobban, mint bármely más kereskedelmi partnere vonatkozásában. Az ország egyetlen honlapon fogja vezetni a közbeszerzési eljárásait, ami jelentősen megkönnyíti a kisebb vállalkozások számára a pályázást, hiszen ennek akadálya sokszor az, hogy nem férnek hozzá a szükséges információhoz.

A piacok megnyitásának célja, hogy az árak alacsonyan maradjanak, de a termékek szélesebb köréből választhassanak a fogyasztók. A tervek szerint az európai vállalkozások a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeik 92%-át vámmentesen tudják exportálni Kanadába. Az ország emellett vállalta 143 magas minőségű európai termék földrajzi árujelzőjének oltalmát, mint például a szegedi téliszalámi, a Roquefort sajt vagy a holland Gouda sajt.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink