Öntözésfejlesztés a Hajdúhátságon

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 03. 12. 11:12

Európai uniós és hazai forrásból vízgazdálkodási fejlesztés kezdődik a Hajdúhátságon – írja az agroinform.hu.

Kincses Dániel, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) műszaki igazgatóhelyettese elmondta: a Hajdúhátsági Többcélú Vízgazdálkodási Rendszer (HTVR) fejlesztésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a TIVIZIG konzorciuma több mint 2,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A Környezet és energiahatékonysági operatív program (Kehop)keretében megvalósuló beruházás eredményeként a Keleti-főcsatorna vizének átvezetésével és visszatartásával javul a térség vízellátása.

Szólláth Tibor: az öntözés elengedhetetlen ahhoz, hogy az agrárium a jelenleginél magasabb hozzáadott értéket tudjon előállítani (a kép illusztráció) – fotó: Pixabay

A fejlesztésnek köszönhetően a fenntartható vízgazdálkodás mellett lehetővé válik a Debrecentől nyugatra eső kiváló minőségű mezőgazdasági termőföldek öntözése is – tette hozzá. A beruházás során 6200 méter hosszúságú, egy méter átmérőjű gerincvezetéket fektetnek le, beépítenek egy új szivattyút, kettőt pedig felújítanak, és a csővezeték 11 pontján lesz lehetőség a vízkivételre. A munkálatokat 2021 végéig kell befejezni – ismertette a projekt részleteit.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a 2021-2027 közötti európai uniós pénzügyi ciklus tervezési időszakában olyan, szakmailag megalapozott projekteket kell kidolgozni, amelyek a jóléti és a mezőgazdasági célú vízgazdálkodás fejlesztését is szolgálják majd.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari szervezetének elnöke kiemelte: az öntözés elengedhetetlen ahhoz, hogy az agrárium a jelenleginél magasabb hozzáadott értéket tudjon előállítani. Magyarországon jelenleg a művelhető terület két százalékán, mintegy 80-90 ezer hektáron van lehetőség öntözésre. A következő tíz évben előbb 300 ezer, majd további 100 ezer hektár öntözhetőségét kell fejlesztésekkel megoldani. (agroinform.hu)

Kapcsolódó cikkeink