Önmelegítő, növényi alapú ételdoboz nyert innovációs díjat
Az ausztrál Royal Melbourne Institute of Technology és a holland Wageningen Egyetem diákjai nyerték a 2024-es ProVeg Food Innovation Challenge fődíját, egy önmelegítő, növényi alapú rizses Hanwoo-marhahús boxszal. A díjjal járó 3000 ausztrál dollár (kb. 1900 amerikai dollár) a CJ Foods koreai élelmiszeripari vállalat által kiírt feladatra készített megoldásért járt – a vállalat a ritka és drága Hanwoo marhahús növényi alapú helyettesítését kérte.
A cikk a Trade magazin 2025/2-3. lapszámában olvasható.
Az ételdoboz texturált borsófehérjéből készült „marhahúst”, rizst és zöldségeket tartalmaz. A beépített alkatrésszel működő melegítő funkció egy húzózsinórral aktiválható. Az ételdoboz a teljesen zárt és biztonságos, valamint újrahasználható fa evőeszközzel egészül ki.
Shirley Lu, a ProVeg Asia ügyvezető igazgatója szerint a versenyen szépen megmutatkozott a hallgatók kreativitása és eltökéltsége. A helyi alapanyagok, például a mungóbab, mikroalgák és gombák felhasználása globális együttműködésről tanúskodik, ami felgyorsíthatja a fenntartható élelmiszerrendszerek fejlesztését.
A második helyezett növényi alapú pekingi kacsát, míg a harmadik növényi alapú bárányt és ragacsos rizst készített. A zsűri az ötletekben rejlő piaci potenciált, egyediséget, megvalósíthatóságot és piacra lépési stratégiát értékelte. //
Kapcsolódó cikkeink
A MAVEG meghívására újra hazánkba jön Melanie Joy
Újfent Magyarországra látogat az egyik legismertebb vegán aktivista, a Harvard…
Tovább olvasom >Újévi fogadalmak: két hónapnyi lendület
A foodora tapasztalatai azt mutatják, hogy az év eleji ételrendelésekre…
Tovább olvasom >Megduplázódhat a vegán állateledelek globális piaca 2034-re
Egyre több gazdi ismeri fel a növényi alapú étrend előnyeit…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >