Önmelegítő, növényi alapú ételdoboz nyert innovációs díjat

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 02. 20. 15:50

Az ausztrál Royal Melbourne Institute of Technology és a holland Wageningen Egyetem diákjai nyerték a 2024-es ProVeg Food Innovation Challenge fődíját, egy önmelegítő, növényi alapú rizses Hanwoo-marhahús boxszal. A díjjal járó 3000 ausztrál dollár (kb. 1900 amerikai dollár) a CJ Foods koreai élelmiszeripari vállalat által kiírt feladatra készített megoldásért járt – a vállalat a ritka és drága Hanwoo marhahús növényi alapú helyettesítését kérte.

A cikk a Trade magazin 2025/2-3. lapszámában olvasható.

Az ételdoboz texturált borsófehérjéből készült „marhahúst”, rizst és zöldségeket tartalmaz. A beépített alkatrésszel működő melegítő funkció egy húzózsinórral aktiválható. Az ételdoboz a teljesen zárt és biztonságos, valamint újrahasználható fa evőeszközzel egészül ki.

Shirley Lu, a ProVeg Asia ügyvezető igazgatója szerint a versenyen szépen megmutatkozott a hallgatók kreativitása és eltökéltsége. A helyi alapanyagok, például a mungóbab, mikroalgák és gombák felhasználása globális együttműködésről tanúskodik, ami felgyorsíthatja a fenntartható élelmiszerrendszerek fejlesztését.

A második helyezett növényi alapú pekingi kacsát, míg a harmadik növényi alapú bárányt és ragacsos rizst készített. A zsűri az ötletekben rejlő piaci potenciált, egyediséget, megvalósíthatóságot és piacra lépési stratégiát értékelte. //

Kapcsolódó cikkeink