Onlinekassza: 100 milliós bírság, 10 üzletbezárás a mulasztásokért

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 05. 28. 12:40

Problémát találtak a vizsgált üzletek több mint tizedénél, amikor célzottan ellenőrizték az online pénztárgépek bekötését – nyilatkozta a NAV elnökhelyettese az onlinekassza.hu-nak. Vágujhelyi Ferenc arról is beszélt, milyen módon próbálták eddig kijátszani a rendszert. A hatóság munkatársai 16 ezer célzott ellenőrzést végeztek, 100 milliós értékben szabtak ki bírságot, tíz üzletet zárattak be.

penztargep-jo

Az év első négy hónapjában mintegy 16 ezer célzott ellenőrzést végzett a NAV a pénztárgépcserével összefüggésben. Ez a szám nem tartalmazza azt, amikor a pénzügyőrök a komplex ellenőrzéseknél vizsgálták a pénztárgépeket is – mondta az onlinekassza.hu-nak a NAV elnökhelyettese. Vágujhelyi Ferenc hozzátette, a vizsgálatok során 1752 alkalommal állapítottak meg valamilyen hibát, vagy hiányt. Több mint 100 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki, és tíz üzletet kellett bezáratni a szabálytalanságok miatt.

A vezető közölte, történtek kísérletek a bevételek eltitkolására, de a rendszert úgy építették fel, hogy a beépített intelligencia a lehető legtöbb és legfinomabb elemzést elvégezze emberi beavatkozás nélkül is. Az adatbányászati módszerekkel könnyen megállapítható, ha valakinek nem reális a bevallott forgalma.

A kasszák műszaki ellenőrzése sem ért véget azzal, hogy megkapták a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyét. A NAV is vásárol kasszákat, sokszor úgy, hogy a gyártók, forgalmazók nem is tudják, hogy az adóhatóság vette meg a gépet, fedővállalkozásokat használnak erre. A hackerlaborban alaposan átvizsgálják a kasszákat, megpróbálják feltörni – árulta el az alelnök.

Miután az online pénztárgéprendszerben hihetetlenül értékes információk halmozódnak fel nap mint nap, ezért nagy erőt fordítanak a védelemre. Egyrészt a fizikai védelemre, másrészt az informatikaira. A szervert a nyílt interneten keresztül nem lehet elérni, így megtámadni sem. A munkatársak kiválasztása, ellenőrzése is stratégiai kérdés. Az óvatosság alapfeltétel, ezért mindenre fel kell készülni – tette hozzá Vágujhelyi Ferenc.

A teljes interjú itt olvasható: http://www.onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/899-vagujhelyi-ferenc-titokban-a-nav-is-vasarol-kasszakat

Kapcsolódó cikkeink