Online növényvásárlásnál kell az útlevél!

Szerző: STA Dátum: 2023. 03. 20. 09:39

Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, mely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növényegészségügyi követelmények betartásával történt. A termesztők, kereskedők jogkövető magatartása mellett a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy megelőzzék a gazdasági és környezeti veszteséget okozó károsítók elterjedését és megtelepedését: online vásárláskor mindig keressék a növényútlevelet!

(Fotó: Pixabay)

Az unió vonatkozó rendelete előírja, hogy bizonyos növényeknek és növényi termékeknek is növényútlevéllel, azaz a növényegészségügyi követelményeket tanúsító hatósági címkével kell rendelkezniük az EU-n belüli szállítás során. Internetes értékesítéskor – legyen szó akár webáruházról, közösségi felület hirdetési alkalmazásáról stb. – minden esetben a szállításához előírt útlevéllel együtt kell megküldeni az ültetésre szánt növényt a vásárlónak. Ennek hiányában fennáll a veszélye, hogy az nem megbízható, növényegészségügyi szempontból kifogásolható helyről származik. Megvásárlása, elültetése pedig akár jelentős társadalmi, környezeti és gazdasági veszteséget okozó károsítók elterjedéséhez, vagy épp karantén károsítók hazai megjelenéséhez és megtelepedéséhez is vezethet. Kiemelt fontosságú tehát az egészséges ültetési anyag, ültetésre szánt növény megbízható forrásból történő vásárlása, amelynek kulcseleme a növényútlevél, hiszen szerepet játszik a nyomonkövethetőségben, valamint a termesztés folyamatának visszavezethetőségében. Épp ezért online vásárláskor a kertészkedők mindig keressék a növényútlevet. Rendelés előtt érdemes rákérdezni az eladónál, hogy rendelkezik-e a növény növényútlevéllel, ha pedig szállításkor, hiányzik a „csomagból”, tegyenek bejelentést a Nébih ZöldSzám elérhetőségein.

Mire vonatkozik a kötelezettség?

Az előírás valamennyi ültetésre szánt növényre érvényes, a vetőmagok kivételével. Az érintett növények, növényi termékek és egyéb anyagok jegyzékét a rendelet XIII. és XIV. melléklete tartalmazza. E körbe tartoznak például a pozsgások, a cserepes növények, a Yukka, az Aloe vera, a Nerium oleander stb.

Mik a kötelező elemei a növényútlevélnek?

Az alábbi információknak kell minden esetben szerepelnie az útlevélen:
Plant Passport / Növényútlevél felirat (angol nyelvű feltüntetése kötelező)
A – botanikai név (+ fajta)
A lehető legalacsonyabb rendszertani besorolás feltüntetése szükséges, amely nem lehet nagyobb a Család besorolásnál
B – kiállító ország kódja vagy regisztrációs szám
C – nyomonkövetési kód (nincs kötött forma, lehet vonalkód vagy QR kód)
A nyomonkövetési kód feltüntetése nem kötelező, attól el lehet tekinteni.
D – származási EU tagállam kódja vagy származási harmadik ország neve vagy kódja

A növényútlevéllel kapcsolatos további információk a https://portal.nebih.gov.hu/-/tavertekesiteskor-elengedhetetlen-a-novenyutlevel linken olvashatóak.

Nébih

Kapcsolódó cikkeink