Online áruházak: a gyönge dollár miatt az USA a legolcsóbb

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 24. 12:30

Több mint ötven online áruház kínálatát vette górcső alá a PayPal. A vizsgálat során a különböző termékek árát hasonlították össze Nyugat és Közép-Európában, illetve az Egyesült Államokban. Az eredmények azt mutatják, hogy az azonos termékek ára akár száz százalékkal is eltérhet a különböző országokban.

Az összehasonlítás egyértelmű győztese a csökkenő dollárárfolyamnak és az online boltok közötti erős versenynek köszönhetően az Egyesült Államok lett. Az összehasonlított termékek akár több 10 százalékkal olcsóbban kaphatóak Amerikában, mint Magyarországon. A jelenlegi alacsony dollárárfolyam miatt sok termék ára verhetetlen; még a szállítási és vámköltségek hozzáadásával együtt is megéri innen vásárolni.

“Megpróbáltuk a jelentést a lehető legtárgyilagosabbá tenni, ezért több mint ötven online áruház árait hasonlítottuk össze Amerikából, Lengyelországból, Csehországból, Németországból, Romániából, Magyarországról, Görögországból, Portugáliából és az Egyesült Királyságból.” – mondta el Przemek Pluta, a PayPal közép- és kelet-európai regionális igazgatója.

Például, egy Nikon Coolpix S3000 nettó 12 998 forintba kerül Magyarországon, amely több mint kétszerese az amerikai árnak, mely nettó 6 046 forint. Az Apple iPod Touch ára szintén nagyon vonzó: egy 8 GB memóriával szerelt modell az Egyesült Államokban körülbelül nettó 34 ezer forintnak megfelelő dollárba kerül, míg Magyarországon közel nettó 60 ezer forintot kérnek el a kereskedők ugyanezért a termékért.

Az Apple iPhone 4 ára is igen kecsegtető a tengerentúlon; kártyafüggetlenül körülbelül nettó 100 ezer forintba kerül az Egyesült Államokban, míg ugyanez a modell Magyarországon már nettó 200 ezer forint körüli áron, míg az Egyesült Királyságban nettó 135 ezer forint körüli áron vásárolható meg.

Az európai árak kevésbé versenyképesek, ami az amerikai dollár árfolyamcsökkenésének is betudható; a szakértők pedig egyetértenek abban, hogy a dollár gyengülése tartósan fennállhat – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink