Önkormányzati rendelet a csabai kolbász védelméről
Önkormányzati rendeletet alkottak Békéscsabán a hungarikummá nyilvánított csabai kolbász készítéséről, valamint a Hagyományos Csabai Kolbász védjegy bevezetéséről és használatának feltételeiről.
A városi közgyűlés „Csabai kolbásztörvény” címmel pénteki közgyűlésén fogadta el a rendeletet – jelentette be Békéscsaba polgármestere pénteken, a közgyűlést követő sajtótájékoztatón.
Vantara Gyula (Fidesz-KDNP) kiemelte: a rendelet segíti a helyi kistermelők termékeinek piacra jutását, a csabai kolbász hírnevének építését. A város célja, hogy minél több családnak nyújtson megélhetést a sertéstartás és a kolbászkészítés. A hungarikum termékre alapozott kézműves élelmiszerkészítés közvetetten erősíti a helyi gazdaságot és élénkíti a turizmust – jegyezte meg.
A hagyományosan készülő, garantáltan minőségi csabai kolbászokat Hagyományos Csabai Kolbász védjeggyel látják el. A védjegy használatáról a héttagú Csabai Kolbásztestület dönt. A testület tagjai a pályázó kézműves mesterek termékeiről küllemi, érzékszervi és egyéb paraméterek alapján döntik el, jogosultak-e a védjegy használatára.
Az önkormányzat kezdeményezte az embléma tanúsító védjegyként történő lajstromozását a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál – mondta el a polgármester.
A Csabai Kolbásztestület a polgármester elnökletével negyedévente zsűrizi majd a pályázó kolbásztermelők termékmintáit. A testület minősítése alapján az önkormányzat a Védjegytörvény rendelkezéseinek alapján védjegylicencia-szerződést köt a termelővel, ezzel biztosítja számára az embléma használati jogát.
A kolbászimázst ápoló program központja a EU-támogatással épülő Kolbászfalu lesz, a CsabaPark. A több mint egymilliárd forint összegű projekt kivitelezési munkálatai folyamatban vannak.
Békéscsabán jelenleg több mint száz család foglalkozik kolbászkészítéssel, helyi családi gazdálkodóktól vásárolják az alapanyagot. A kolbászkészítés feltételeinek javítása, a sertéstartás ösztönzése újabb családok részére nyújt megélhetést, vagy kiegészítő jövedelemszerzést – jelezte Vantara Gyula. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >