Önkéntesek bevonásával indul a Karanténkalács
A koronavírus-járvány miatt szinte az összes nagy élelmiszerlánc házhoz szállítási szolgáltatása akadozik ezekben a napokban: a túlterhelés miatt leálltak, vagy csak hetekkel későbbre tudnak időpontot kínálni. Az egyik magyar pékség most az önkéntes segítő szervezetekkel összefogva egyszerű, ízletes, megfizethető és főleg biztonságos cipó-kalács egységcsomagokat visz házhoz.
Karanténkalács néven „érintésmentes” péksütemény-házhozszállítást indít a budapesti A table! pékség. A kezdeményezés révén a koronavírus-járványban különösen veszélyeztetett emberek – idősek, betegek, kötelező vagy önkéntes karanténban tartózkodók – jutnak friss hazai pékáruhoz biztonságos körülmények között, önkéntesek segítségével.
Az első házhoz szállítók Budapest Hegyvidék önkéntesei a Kétfarkú Kutyapárt szervezésében, ők a főváros idősek lakta részében juttatják célba a csomagokat. A kezdeményezés facebook-csoportjában és honlapján más városok önkénteseit és pékmestereit is csatasorba hívják, hogy saját területükön gondoskodjanak az idősek kenyérellátásáról.
A Karanténkalács kínálata az elképzelhető legegyszerűbb: 500 vagy 1000 forint ellenében puha cipót és fonott kalácsot tartalmazó félkilós vagy kilós egységcsomagokat lehet rendelni összesen négyféle összeállításban a karantenkalacs.hu weboldalon vagy az önkéntes csoportok diszpécserénél telefonon. A 16.00 óráig leadott rendeléseket az önkéntesek másnap délelőtt címre szállítják.
„Édesanyámat győzködve vált világossá, hogy muszáj valamit tenni. Az idősek rutinjain nehéz változtatni, de most nincs mese, nem szabad csak úgy leugrani a boltba” – mondja a kezdeményezés elindítója, Hajdu Péter. A békeidőben ínyenc francia péksüteményeiről ismert A table! alapító tulajdonosa szerint kötelességünk vigyázni a leginkább veszélyeztetettekre. A koronavírus-fertőzés a fiatal korosztályokban akár tünetmentes is lehet, áldozatait szinte kizárólag az 55 év feletti, más betegségben is szenvedő férfiak és nők közül szedi. „Az egyetlen megoldás a személyes érintkezések minimumra szorítása. A péksütemények biztonságos házhoz szállítása ezt szolgálja” – mondja Hajdu Péter.
Az egységcsomagok az A table! üzemében készülnek, ahol a cég szigorú személyi higiénés intézkedéseket vezetett be. A szállítók és az önkéntes futárok is pontos protokoll szerint járnak el, erre egyébként az ő védelmükben is szükség van. Az eljárásrend, ami higiénikus szakember bevonásával készült, olyan részletkérdésekre is kiterjed, mint hogy hol szabad a csomagot megfognia a futárnak, és hol az átvevőnek. A csomagok nem véletlenül kerülnek 500 vagy 1000 forintba: aki nem fizet előre, attól azt kérik, pontos összeget adjon a kézbesítést végző önkéntesnek.
A kezdeményezés bővülni kíván: elérhetőségein várja azoknak a budapesti és főleg vidéki péküzemeknek a jelentkezését, amelyek a megosztott gyártási-szállítási protokoll alapján maguk is beszállnának a cipók és kalácsok gyártásába, továbbá olyan önkéntes csoportok jelentkezését is, amelyek újabb területeken oldanák meg a kiszállítást.
Hajdu Péter szerint a csatlakozó pékségek csak minimális megtérülést remélhetnek az akciótól. „A Karanténkalácsból származó bevételek a veszteségek csökkentéséhez, a nehéz időszak átvészeléséhez, a munkahelyek megőrzéséhez járulhatnak hozzá, ami persze nem kis dolog ezekben az időkben” – állítja a pékek akciójának szervezője.
Mi az érintésmentes szállítás?
A koronavírus cseppfertőzés útján, illetve a fertőzött váladékkal történő közvetlen vagy közvetett kontaktussal terjed emberről emberre; elfogyasztott étellel történő megfertőződésre nincsen adat. A vírus tárgyakon rövidebb-hosszabb ideig túlél. Ennek megfelelően a fő feladat a kiszállítási láncban az egyéni higiénés szabályok betartása, a sűrű kézfertőtlenítés/szappanos kézmosás, valamint a résztvevők közötti érintkezés minimalizálása.
Az „érintésmentesség” azt jelenti, hogy a házhoz szállítást végző önkéntes futárok
a) csak 50 év alatti, egészséges (megfázásos vagy légúti betegségtünetekkel nem rendelkező) emberek lehetnek, akik az elmúlt 14 napban nem jártak külföldön;
b) minden csomagfelvétel előtt kézfertőtlenítést, de legalább alapos szappanos kézmosást végeznek;
c) kerülnek minden kézkontaktust egymással, a gyártóval és a megrendelővel;
d) a szállított árut csak az engedélyezett pontokon érintik.
A Karanténkalács egységcsomagjai esetében például a futárok mindig a csomag alját fogják, a zacskó szája az átvevő számára van fenntartva a kicsomagoláshoz. A futár a lakásba nem léphet be, az átadáskor FFP2, FFP3 respirátort, de legalább sebészi szálmaszkot visel. Bár a honlapon később lesz lehetőség az előre történő fizetésre, várható, hogy az idősebb korosztály inkább készpénzzel fizet. A kiszámolt összeget tilos kézbe adni: egyszerűen be kell dobni a futár dobozába. A nyugtát a csomagok már eleve tartalmazzák.
Kapcsolódó cikkeink
Összefogott a Just Eat és a Maxi Zoo Írországban
Úttörő együttműködést jelentett be a Just Eat és a Maxi…
Tovább olvasom >Otthon főz a magyar fiatal – nem trendi a gyorsétterem
A magyar fiatalok többsége ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe,…
Tovább olvasom >Impozáns a hazai kereskedelem termelékenységének növekedése
A magyar kereskedelem munkaerőtermelékenység-javulása 2023-ig 2010-hez viszonyítva (+50%) kimagasló az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Debrecenben indította el lokális beszállítói programját az Auchan
Debreceni áruházában indította el lokális beszállítói programját az Auchan Magyarország…
Tovább olvasom >Több mint kétmilliárd forintos fejlesztéssel bővíti e-töltőhálózatát az E.ON Drive Infrastructure az ALDI-nál
Országszerte megnöveli az elektromosautó-töltőinek teljesítményét az E.ON Drive Infrastructure Hungary…
Tovább olvasom >Rekordot döntött a Tesco kuponkampánya – több ezer gyermeknek nyújt kapaszkodót az adomány
52 millió forint gyűlt össze a Tesco áruházakban értékesített adománykuponokból…
Tovább olvasom >