Öngól a sok önkiszolgáló kassza?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 18. 12:18

Az önkiszolgáló pénztárgépek elterjedése egyre nagyobb mértékben jár együtt a bolti lopások emelkedésével, ami komoly veszteségeket okoz a kiskereskedők számára. Egy friss felmérés szerint a vásárlók közel 14%-a bevallotta, hogy szándékosan lopta meg az önellenőrző pénztárnál a boltot. Ez a magas arány rávilágít arra, hogy az önkiszolgáló pénztáraknál sokkal gyakrabban fordul elő lopás, mint a hagyományos kasszáknál.

A Grabango, a pénztárgép nélküli technológia vezető szolgáltatója által végzett elemzés szerint az önkiszolgáló pénztáraknál 21-szer nagyobb eséllyel történik lopás. Nem minden esetben szándékos a lopás; gyakran előfordulnak becsületes hibák is, például a vásárlók véletlenül elfelejtik lehúzni az egyik termékeket. Ez különösen igaz a Z generáció tagjaira és az évi 100 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkezőkre.

A kiskereskedők számára az automatizált rendszerek jelenthetik a megoldást, amelyek segítenek csökkenteni a lopásokat, mivel pontosan nyomon követik, mit vesznek meg a vásárlók. Ugyanakkor még a nagyobb láncok, mint például a Walmart és a Costco is változtattak az önellenőrző stratégiájukon az áruveszteség növekedése miatt. Az önkiszolgáló rendszerek használatakor tapasztalt veszteség aránya körülbelül 4%, ami jelentős az iparági átlaghoz képest.

Az önkiszolgáló pénztárgépekkel kapcsolatos problémák nem csak technológiaiak, hanem emberi hibákból is adódnak, például téves termékazonosítás vagy alkoholvásárlás során fellépő korhatár-ellenőrzési nehézségek. Ezek a problémák tovább bonyolítják a robotkasszák használatát.

Az összességében látható, hogy bár az önkiszolgáló pénztárak kényelmet és gyorsaságot ígérnek mind a vásárlóknak, mind a kiskereskedőknek, komoly kihívást jelentenek az áruveszteség és a bolti lopások tekintetében. Ennek eredményeként egyre több üzletlánc dönthet úgy, hogy korlátozza vagy teljesen eltörli ezeket a rendszereket üzleteiben.

Míg az önkiszolgáló pénztárgépek terjedése folytatódik, egyre több kutatás sugallja, hogy a vásárlók nem feltétlenül örülnek ennek. A legfrissebb adatok szerint a vásárlók kisebb hűséggel viseltetnek az ilyen típusú üzletek iránt, és inkább a hagyományos kasszákat részesítik előnyben. Egy hibrid modell lehet a megoldás, de ez a téma megosztja a vásárlókat, ahogy azt a Pénzcentrum felmérése is mutatja.

Az önkiszolgáló pénztárgépek jelenlegi helyzete tehát összetett, és a jövőben további változásokra lehet számítani az iparágban.

Kapcsolódó cikkeink