Önellátóvá kell tenni a hazai élelmiszeripart
A magyar vidék olyan tartalékokkal rendelkezik, melyek az állandóságot nyújtják ebben a gyorsan változó, kihívásokkal teli időszakban is. Éppen ezért mindent meg kell tennünk az agrárium és a vidék megerősítéséért, szögezte le Nagy István a Vidék Konferencia 2022-re küldött videóüzenetében.

(Fotó: Pixabay)
A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosított nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé. A tavalyi év elejétől 2250 milliárd forint értékben hoztak támogatási döntéseket, melyeket a vidéki gazdaság gerincét adó agrárium és élelmiszer-előállítás fejlesztésére költöttek. A 2023-2027-es időszakban pedig a Közös Agrárpolitika egyes pillére keretében 3400 milliárd forintot, a kettes pillér tekintetében pedig további 4265 milliárd forintot fordítanak agrárpolitikai célokra. Nagy István arról is beszélt videóüzenetében, hogy csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet eredményes a magyar agrárium, ezért a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban is növekvő szerepet kap a digitalizáció. Ez összességében növeli a versenyképességet és magasabb jövedelemszintet tesz elérhetővé, fűzte hozzá.
Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai ágazat
A konferencián Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára „Élelmiszerbiztonság, élelmiszerellátás aktuális kihívásai” címmel tartott előadást. Az államtitkár elmondta, Magyarországon a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart stratégiai ágazatként kezelik, és megadják a megfelelő szintű és mértékű kormányzati figyelmet és támogatást. Az élelmiszer-ellátás pedig nemzetstratégiai kérdés. A cél, hogy önellátóvá tegyék a magyar élelmiszeripart. Hozzátette: fontos, hogy biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára, és Magyarországon a következő években is lesz elég élelmiszer. Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra is, hogy a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján. Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport. A hazai élelmiszerellátási és biztonsági rendszer az egyik legstabilabb Európában, hangsúlyozta.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >Rendszeres vakcinázást javasolnak a szakértők a lóherpesz ellen
Rendszeres vakcinázást javasolnak a lóherpesz ellen az Állatorvostudományi Egyetem szerdai…
Tovább olvasom >Uniós biztos: az Európai Bizottság mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterve garantálja az EU élelmiszerbiztonságát
Az Európai Bizottság által februárban elfogadott mezőgazdasági és élelmiszeripari ütemterv…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >