Önellátóvá kell tenni a hazai élelmiszeripart
A magyar vidék olyan tartalékokkal rendelkezik, melyek az állandóságot nyújtják ebben a gyorsan változó, kihívásokkal teli időszakban is. Éppen ezért mindent meg kell tennünk az agrárium és a vidék megerősítéséért, szögezte le Nagy István a Vidék Konferencia 2022-re küldött videóüzenetében.
A tárcavezető emlékeztetett, hogy a kormány az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosított nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé. A tavalyi év elejétől 2250 milliárd forint értékben hoztak támogatási döntéseket, melyeket a vidéki gazdaság gerincét adó agrárium és élelmiszer-előállítás fejlesztésére költöttek. A 2023-2027-es időszakban pedig a Közös Agrárpolitika egyes pillére keretében 3400 milliárd forintot, a kettes pillér tekintetében pedig további 4265 milliárd forintot fordítanak agrárpolitikai célokra. Nagy István arról is beszélt videóüzenetében, hogy csak a legmodernebb technológiák alkalmazásával lehet eredményes a magyar agrárium, ezért a mezőgazdaságban és az élelmiszer-feldolgozásban is növekvő szerepet kap a digitalizáció. Ez összességében növeli a versenyképességet és magasabb jövedelemszintet tesz elérhetővé, fűzte hozzá.
Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai ágazat
A konferencián Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára „Élelmiszerbiztonság, élelmiszerellátás aktuális kihívásai” címmel tartott előadást. Az államtitkár elmondta, Magyarországon a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart stratégiai ágazatként kezelik, és megadják a megfelelő szintű és mértékű kormányzati figyelmet és támogatást. Az élelmiszer-ellátás pedig nemzetstratégiai kérdés. A cél, hogy önellátóvá tegyék a magyar élelmiszeripart. Hozzátette: fontos, hogy biztonságos, jó minőségű magyar élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára, és Magyarországon a következő években is lesz elég élelmiszer. Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra is, hogy a háború, a brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az aszály miatt évtizedek óta nem látott élelmezésbiztonsági kihívások jelentkeznek a világ számos pontján. Magyarországon az ágazat válságállóságát bizonyítja, hogy a magyar mezőgazdaság az elmúlt két évben is biztosította a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását, miközben emelkedett a kibocsátás és az agrárexport. A hazai élelmiszerellátási és biztonsági rendszer az egyik legstabilabb Európában, hangsúlyozta.
AM
Kapcsolódó cikkeink
AM: a Szupermenta termékteszt program többletinformációt ad a vásárláshoz
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta termékteszt programja fontos többletinformációt…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Digitális formában is elérhetővé válik a SZÉP-kártya 2025-től
2025. szeptember 1-jétől jelentős változás lép életbe a SZÉP-kártya felhasználásában:…
Tovább olvasom >Megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete
2024. december 10-én délben megnyílt a SHEIN első magyarországi üzlete…
Tovább olvasom >