OMMF: Súlyos munkaügyi jogsértések a gyorséttermekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 14. 11:55

A gyorséttermek és a bevásárlóközpontok vendéglőiben csökkent a feketefoglalkoztatás aránya, azonban történtek más, súlyos munkaügyi jogsértések – állapította meg az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) a szeptemberben elvégzett országos ellenőrzése során.

Az OMMF csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gyorséttermekben, a bevásárlóközpontokban lévő vendéglátó egységek foglalkoztatási gyakorlatát eddig célzott ellenőrzés még nem vizsgálta.

A főfelügyelőség tájékoztatása szerint ezúttal az országos akcióellenőrzés 313 foglalkoztató 1.557 munkavállalóját érintette.

A munkaügyi hatóság az ellenőrzött munkáltatók 53 százalékánál állapított meg szabálytalanságot, amely a vizsgálat alá vont munkavállalók 39 százalékának okozott valamilyen hátrányt.

A felügyelők összesen 44 munkáltatót köteleztek a feltárt szabálytalanságok megszüntetésére, 134 munkáltatóval szemben egyelőre elegendőnek bizonyult a figyelemfelhívás.

A bírságokról szólva a közlemény azt rögzítette, hogy volt példa ugyan 100 ezres nagyságrendűre, de az anyagi szankció alkalmazása a hatályos jogszabályoknak megfelelően csupán elvétve volt indokolt, tekintettel arra, hogy az ellenőrzött étkezőhelyek legnagyobb részét kis- és középvállalkozások működtetik.

Az ellenőrzések tanúsága szerint a foglalkoztatók legnagyobb része munkaszerződéssel, bejelentési kötelezettségének eleget téve foglalkoztatja munkavállalóit. A munkaügyi felügyelők kisebb arányban, de találkoztak munkaerő-kölcsönzés, iskolaszövetkezetek általi foglalkoztatás, illetve egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozó munkavállalókkal is – közölte az OMMF.

A munkaszerződéssel történő foglalkoztatással jobbára együtt járt a bejelentési kötelezettség teljesítése, ám még így is, az ellenőrzéssel érintett munkavállalók 12 százalékát feketén foglalkoztatták.

A főfelügyelőség azt közölte, hogy a munkáltatói mulasztások között volt például a napi és heti munkaidőre, a pihenőidőre, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése, a kötelező legkisebb munkabér, garantált bér csökkentése vagy késedelmes folyósítása, a rendkívüli munkavégzés ki nem fizetése, a pótlékok kifizetésének elmaradása.

A munkaidő-beosztás, munkaidő-nyilvántartás hiánya, illetve szabálytalan vezetése szintén a gyakrabban tapasztalt szabálytalanságok között volt, ami vagy az egyéb szabálytalanságok leplezésének szándékára, vagy a jogszerű megoldások ismeretének hiányára utal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink