Ömlik a pénz Kínába

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 23. 00:01

2010. januárban már hatodik egymást követő hónapban nőtt a Kínába irányuló külföldi működőtőke-befektetések állománya (FDI). A legfrissebb adatok alapján 8,1 milliárd dollár új tőke érkezett az országba, 7,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Decemberben 12,1 milliárd dollárral bővült az FDI, ami éves összehasonlításban csaknem 100 százalékos növekedés. Az ázsiai országba tavaly összesen 90 milliárd dollár értékű működőtőke érkezett, 2,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. 2008-ban éves szinten még 23,6 százalékkal nőtt a tőkebeáramlás, de az év vége felé, a világméretű gazdasági válság mélyülésével párhuzamosan lassulni kezdett a folyamat, és 2009 januárjában már 33 százalékos visszaesést mértek éves összevetésben.
A kétszámjegyű FDI-növekedéshez szokott kínai gazdaságban egészen augusztusig hónapról hónapra csökkent a működőtőke-beáramlás. Hasonló legutóbb a kilencvenes évek végén kitört ázsiai pénzügyi válság idején fordult elő. Kínában, az amerikai és a japán után a világ harmadik számú gazdaságában a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi utolsó negyedévben 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az év első három hónapjában 6,1 százalékos volt a növekedés – írja a ProfitLine.hu.
Kapcsolódó cikkeink