Oltalom alatt álló földrajzi jelzés lett a szentesi paprika
Oltalom alatt álló földrajzi jelzéssé (OFJ) nyilvánította pénteken az Európai Bizottság a szentesi paprika termékelnevezést.
Az unió élemiszer-minőségjelző rendszerében – az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett – az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.
Az EU szakilletékesei most közzétett döntésükkel a szentesi paprikát OFJ-kategóriába sorolták. A termékleírás szerint az erős, édes, illetve csípős ízű paprikafajtát a XIX. század második fele óta termesztik a délkelet-magyarországi Szentes térségében.
A szentesi paprikával együtt a bajor perec („Bayerische Breze”, „Bayerische Brezn”, „Bayerische Brez'n” és „Bayerische Brezel” néven is ismeretes), továbbá az olaszorzági Laziótól északra eső térségben termesztett, „Patata dell’Alto Viterbese” elnevezésű krumplifajta, valamint a litvániai Daujenai térségében készített, „Daujenu namine duona” nevű rozskenyér került az oltalom alatt álló földrajzi jelzések kategóriájába. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >