Olcsóbb tejet eredményezett a tejáfacsökkentés
A korábbi tejáfacsökkentés hatására a boltok polcain jelenleg 4-5 százalékkal olcsóbb a friss tej, mint azelőtt. Az UHT és az ESL tejek idén januári áfacsökkentése 11-12 százalékos árcsökkenést eredményezett – mondta az InfoRádiónak a Tej Terméktanács elnöke, Istvánfalvi Miklós.
A nyerstej és a friss tej áfája több mint egy éve csökkent – már akkor látszott, hogy a fogyasztókig eljut az áfacsökkentés hatása. Mint Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke az InfoRádiónak elmondta, a tejtermékek ármozgása is követi ezt.
„A nyerstejnél fennáll a 4-5 százalékos áfacsökkentés,ugyanakkor látni kell, hogy egyéb piaci folyamatok is beleszólnak az árak alakulásába. Ha a burgonya példájából indulunk ki, ott hiába lenne áfacsökkentés, mivel a burgonya folyamatosan drágul, nem lehetne megérezni” – tette hozzá a szakember. Vagyis az áfacsökkentés valós értéke a piaci folyamatoktól nagyban függ.
Az UHT és az ESL (tartós) tejeknél egy hónapja csökkent az áfa, aminek következtében Istvánfalvi Miklós tapasztalatai szerint 11-12 százalékos árcsökkenés érvényes. (infostart.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Itt a bejelentés: a tejtermékeket és a tojáspiacot is vizsgálja a GVH
Gyorsított ágazati vizsgálatokat indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tej…
Tovább olvasom >Elkezdték felhalmozni a tejet az emberek Szlovákiában
A szlovákiai száj- és körömfájás-járvány újabb gócpontjai hatására nő a…
Tovább olvasom >Nagy István: el kell nyernünk a fogyasztók bizalmát
Az agrárágazatot érintő fejlesztések mellett el kell nyernünk a fogyasztók…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mindent a házi kedvencnek! – Euromonitor International 2025
A globális kisállatgondozási piac 2025-ben várhatóan eléri a 215 milliárd…
Tovább olvasom >Háromból két fogyasztó jobb vásárlási élményre számít
Egy friss felmérés szerint a fogyasztók és az üzleti vezetők…
Tovább olvasom >IDEAAL™: Versenyképes fehérjekészítmény hazai szereplőktől
Egy közös kutatásfejlesztési projekt, három szereplő, egy egyedülálló tejfehérje-készítmény –…
Tovább olvasom >