Olcsó előfinanszírozás pótolhatja a késedelmes pályázati kifizetést

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 02. 08. 11:11

Néhány héten belül megkezdődik az uniós pályázati hajrá. Március végéig meg kell hirdetni a 2014 és 2020 közötti időszak összes fennmaradó uniós pályázatát. A Miniszterelnökség tervei szerint március 31-ig minden, az Európai Unió 2014-2020-as támogatási ciklusához kapcsolódó pályázati felhívást közzétesznek, vagyis a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások teljes rendelkezésre álló 34 milliárd eurónyi támogatási csomagot meghirdetik. Érdemes kiemelt figyelemmel követni a pályázati kiírásokat, hiszen márciust követően várhatóan jóval nehezebb lesz pályázati pénzekhez jutni.

penz15

Ide tartozik, hogy a „palyazat.gov.hu” oldalon hétfőn megjelent az élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel című felhívás kitöltő programja. A banki elemzők szerint, gazdáknak ki kell használni minden még támogatott fejlesztési lehetőséget, ugyanis az egyre csökkenő mezőgazdasági árak mind inkább rászorítják a gazdákat a költséghatékony termelésre. Az idő is sürget, hiszen az uniós ciklus végén, 2020-at követően a mostaninál is kevesebb támogatásra lehet számítani. A mostani lehetőséget segítik az előfinanszírozásra vonatkozó új szabályok, Különösen azok a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások örülhetnek, amelyek nem szeretnének várni a kifizetésekre. Ezek a cégek már jóval korábban felhasználnák a támogatási összegeket beruházásaikhoz, esetleg a hitelhez szükséges saját erő biztosítására.

Az egységes területalapú (SAPS) és a zöldítés támogatás előfinanszírozása például jó megoldás az éven belüli likviditási problémákra. Jó tudni, hogy a fiatal gazda támogatás megelőlegezésére is hektáronkénti 36 400 forintos összeghatárig van lehetőség. Fontos részlet, hogy az előfinanszírozási források igénybevételéhez nincs szükség például terhelhető ingatlanra, hiszen maguk az uniós támogatások szolgálnak a hitelek fedezetéül.

Az előbb említett támogatási formák mellett az Agrár-környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) és a Natura 2000 kompenzációs kifizetéseinek megelőlegeztetésére is mód van, a támogatási összeg akár 70 százalékáig. Szintén az idei év újdonsága, hogy a területalapú támogatásokon túl egyéb mezőgazdasági támogatások faktorálása is lehetővé vált. Az állattenyésztési ágazatban alkalmazandó, termeléshez kötött közvetlen támogatások, a rizstermesztés-, az egységes területalapú támogatáshoz kapcsolódó átmeneti nemzeti programok és az állatjóléti hozzájárulások esetében is a tényleges kifizetések előtt juthatnak forráshoz a gazdák. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink