Olcsó a liszt, de minden más tényező kenyéráremelést indokolna

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 19. 13:20

Végre nem hajtja fel a kenyér árát a liszt, a pékek még nem tudták eldönteni, hogy mit lépjenek. Más termelési költségek ugyanis áremelést indokolnának.

Werli József, a Sütőipari Egyesülés főtitkára a Népszabadságnak elsorolta: januártól emelkedik a minimál- és garantált bér, két százalékkal nő az áfa, növekszik a chipsadó, a gázolaj folyamatosan drágul, s a forint gyengesége is érezteti hatását. Hiába hát az olcsóbb liszt – az utóbbi hetekben jelentős, 20 százalékot is elérő árcsökkenést tapasztaltak a pékek, a malmok a kilónkénti 105-110 forintos, nagybani kiszerelésű liszt árát 82-85 forintra csökkentették –, az említett költségelemek sokkal nagyobbat löknek a péktermékek árán, mint amennyit megspórolhatnának a kevesebbe kerülő alapanyagon.

A pékek arra várnak, hogy a közeljövő központi intézkedéseiről pontos információjuk legyen, csak ezután kezdenek számolni. Ceruzájuk azonban aligha foghat „vastagon”, hiszen máris csökkent a sütőipari termékek iránti kereslet. Egy-egy sütőipari vállalkozás számára korábban biztos jövedelmet hozó sós és édesipari termékek piacán is változás várható a chipsadó miatt.

Eközben nem jó hírek jönnek a gabonapiacról, információink szerint az leállt. Az exportot hátráltatja a Duna alacsony vízállása, ugyanis az uszályok nem tudnak teljesen megrakottan közlekedni, fél-háromnegyed terhelésnél kerülik el a megfeneklést. A bosnyák vevők pedig, akik kamionnal szállítanak, még nem érkeztek meg.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a malmok csak annyi gabonát vásárolnak, amennyi az őrléshez feltétlen szükséges. De a termelők sem akarnak megszabadulni a búzájuktól, inkább várnak a magasabb árakra. Abban reménykednek, hogy a világpiaci árváltozások kedvezőek lesznek.

Vancsura József, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnöke szerint 40 ezer forintnál olcsóbban senki sem akarja eladni a termést. A gazdák ráérnek, ugyanis ebben az időszakban már hozzájutnak az amúgy csak januárban járó, területalapú támogatás egy részéhez – írja a Népszabadság Online.

Kapcsolódó cikkeink