Olaszország ellenáll a Parmalat felvásárlásának

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 30. 12:11

Olaszország nem törődik bele, hogy a Parmalat élelmiszeripari vállalat közel 30 százaléka francia kézbe került. Az olaszok a visszavásárlást tervezik, a franciák az Európai Unióhoz fordultak.

Olasz-francia harc folyik a Parmalatért. A francia Lactalis felvásárolta a legnagyobb olasz élelmiszer- és tejipari vállalat 29 százalékát, és 30 százaléknál joga van felvásárlási ajánlatot tenni. A Lactalis lépésére, amely már kezében tartja az ágazatban dolgozó olasz Galbanit, Invernizzit és Locatellit, a római kormány azonnali törvényerejű rendelettel módosította a közgyűlési szabályzatra vonatkozó passzusokat a társasági jogban. Így lehetőség nyílt arra, hogy a Parmalat eredetileg április közepére meghirdetett éves közgyűlését júniusra halasszák, nyárig pedig megalakulhat a Parmalat megmentését szolgáló olasz befektetői csoport.

Sajtóértesülések szerint az Intesa San Paolo és az UniCredit bank, valamint az élelmiszeripari Ferrero is érdeklődést mutat a Parmalat felvásárlására.

A Parmalatnak olasz kézben kell maradni –  hangsúlyozta Saverio Romano agrárminiszter, hozzátéve, hogy a jövőben törvénnyel kívánják védeni az olasz gazdaság stratégiai szektorait. A miniszter által felsorolt adatok szerint a Parmalat évi 11 millió tonna tejet termel és a tehenészetekkel együtt közel 100 ezer embernek ad munkát. Az olasz protekcionizmussal szemben a franciák az Európai Unió belső piaci biztosához fordultak.

Az 1961-ben, Callisto Tanzi alapította Parmalat 2003-ban jutott csődbe. Ezt követően kormánybiztos, Enrico Bondi irányította a vállalatot, aki jelenleg a cég vezérigazgatója – írja az MTI nyomán az mfor.hu.

Kapcsolódó cikkeink