Olaszország betiltani készül a laboratóriumi élelmiszerek előllítását

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 03. 30. 09:34

Olaszország „gasztronómiai örökségének védelme” érdekében betiltani készül a sejtalapú élelmiszerek előállítását. A törvénytervezetet az olasz kormány március 28-án hagyta jóvá és terjesztette a parlament elé szavazásra.

A lépés jelentős hatással lehet a születőben lévő iparágra, amely határozott lépésekkel halad előre világszerte a szabályozói engedélyek és a kereskedelmi forgalomba hozatal küszöbén álló sejtalapú termékek terén.

Olaszország az első olyan ország, amely határozottan kiállt a sejtalapú mezőgazdasággal szemben. Amennyiben a tervezet törvényi erőre emelkedik, az komoly csapást jelenthet a sejtalapú mozgalomra, amelyet jelenleg a világ egyik vezető jövőbeli trendjének tartanak, és félő, hogy dominóhatást vált ki más országokban is.

A javaslat megtiltaná az olasz iparnak, hogy „gerinces állatokból származó sejtkultúrákból vagy szövetekből” élelmiszert vagy takarmányt állítson elő. A törvénytervezet továbbá 60.000 euró összegig terjedő – de akár a vállalat forgalmának 10%-át is elérő – bírságot és gyárbezárás lehetőségét is kilátásba helyezi a szabályok megszegése esetén.

Food Ingredients First

Kapcsolódó cikkeink