Olaszország betiltani készül a laboratóriumi élelmiszerek előllítását
Olaszország „gasztronómiai örökségének védelme” érdekében betiltani készül a sejtalapú élelmiszerek előállítását. A törvénytervezetet az olasz kormány március 28-án hagyta jóvá és terjesztette a parlament elé szavazásra.
A lépés jelentős hatással lehet a születőben lévő iparágra, amely határozott lépésekkel halad előre világszerte a szabályozói engedélyek és a kereskedelmi forgalomba hozatal küszöbén álló sejtalapú termékek terén.
Olaszország az első olyan ország, amely határozottan kiállt a sejtalapú mezőgazdasággal szemben. Amennyiben a tervezet törvényi erőre emelkedik, az komoly csapást jelenthet a sejtalapú mozgalomra, amelyet jelenleg a világ egyik vezető jövőbeli trendjének tartanak, és félő, hogy dominóhatást vált ki más országokban is.
A javaslat megtiltaná az olasz iparnak, hogy „gerinces állatokból származó sejtkultúrákból vagy szövetekből” élelmiszert vagy takarmányt állítson elő. A törvénytervezet továbbá 60.000 euró összegig terjedő – de akár a vállalat forgalmának 10%-át is elérő – bírságot és gyárbezárás lehetőségét is kilátásba helyezi a szabályok megszegése esetén.
Kapcsolódó cikkeink
Az első főzőcsatornánk
A hazai gasztronómia fejlődésében komoly közvetett szerepet játszottak a világ…
Tovább olvasom >Csütörtökön kezdődik a 13. Avasi Borangolás Miskolcon
Idén is megrendezik az Avasi Borangolást Miskolcon, ahol a belváros…
Tovább olvasom >Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >További cikkeink
NGM: mindig fellépünk az indokolatlan áremelés ellen, a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció
Áprilisban az infláció mértéke 4,2 százalékra, míg az élelmiszerinflációé 5,4…
Tovább olvasom >A vártnál magasabb lett az április infláció
Áprilisban 4,2 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig…
Tovább olvasom >OKSZ: Az árrésstop elérte célját, május végén kivezethető
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a május 8-án nyilvánosságra…
Tovább olvasom >