Olaszország az EU előtt jár egy lépéssel

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 16. 13:44

Az Európai Bizottság megvizsgálja, hogy a műanyag bevásárlótáskák uniós szintű tiltása célszerű lépés lenne-e, miközben Olaszország ellen eljárást indítanak azért, mert Róma önkényesen bevezette a tilalmat.

“A szándék megvan, a kérdés az, hogy mit lépünk ebben az ügyben” – fogalmazott a Plastics & Rubber tudósítása szerint Monica Westeren, az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának szóvivője az ügy kapcsán. A Bizottság a szóvivő közlése szerint részletes költség- és hatástanulmányt is végezhet a műanyag szatyrok betiltásának potenciális hatása kapcsán.

A kérdés azért merült fel, mert Olaszország január elsejétől betiltja a műanyag szatyrok használatát, ugyanakkor Róma erről nem egyeztetett Brüsszellel, ezért szankcióra számíthat. Westeren szerint a döntés ellentétes a csomagolóanyagokra és csomagolóanyag-hulladékokra vonatkozó uniós szabályozással, sőt, vélhetően a belső piacot szabályozó direktívával is.

A szóvivő megjegyezte: a biológiai úton nem lebomló szatyrok betiltását is fontolóra veszik a vonatkozó jogszabályok módosításakor, de ez csak egy a számtalan lehetőség között, adókedvezmények bevezetése is felmerülhet – írja a Plastics & Rubber Weekly nyomán a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink