Olaszország
Az olasz piac az unión belül a második legjelentősebb exportpiacunk. Behozatal szempontjából pedig hatodik helyezett. Ezért érdemel kiemelt figyelmet. Triplázott a magyar kukorica
A tavaly 349 millió eurós árbevételt hozó, 21,6 százalékkal bővült olasz agrárexportunk fő pillérei általában véve tovább erősödtek.
Megháromszorozódott (26 százalékossá nőtt exportpiaci részarány kíséretében) a legjelentősebb tételt adó, 755 ezer tonnás, 91 millió eurós árbevételt eredményező kukorica exportja. Mintegy 80 százalékkal nőtt és így 41 millió eurós árbevételt hozott az export 12 százalékát reprezentáló tej- és tejszínexport. A 35 millió eurós, mintegy 13 ezer tonnás élőjuh-export a kismértékű, 6 százalékos visszaesés mellett is a 2006. évi exportunk tizedét jelentette.
Hasonló részarányt, ezzel pedig 33,8 millió eurós árbevételt jelentett a 304 ezer tonnás búzaexport. A 25 millió eurós, 11,4 ezer tonnás sertéshúskivitel 7 százalékkal járult hozzá az egészhez, és mintegy 6 százalékkal bővült az előző évhez képest.
18,8 millió eurót hozott a konyhára a mintegy 80 ezer tonnás napraforgómag-export, a mézé pedig további 9,6 millió eurót – ugyanakkor ez utóbbi hátterében jelentős, 43 százalékos fejlődés áll.
A mintegy 155 millió eurós, Olaszországból érkező import olyannyira összetett, hogy nehéz kiemelni az importszerkezetet nagyobb mértékben befolyásoló tételeket. Mindössze négy, 10–11 millió euró közötti termékre érdemes ráirányítani a figyelmet: a borra, az ásványvízre, a rizsre és a szójadarára. Emellett mintegy 6 millió euró értékben élő sertést is importáltunk 2006-ban Olaszországból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >