Olasz Gasztronómiai Világhét – még mindig látogatható!

Szerző: Gyarmati Orsolya Dátum: 2021. 11. 25. 13:00

Idén 2021. november 22. és 28. között hatodik alkalommal kerül sor az Olasz Gasztronómiai Világhétre. Az Olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium által az “Olasz életstílus” elnevezésű átfogó országpromóciós program keretében elindított és az olasz diplomáciai-konzuli hálózat, a kultúrintézetek és a külkereskedelmi intézetek által megvalósított program célja a fogyasztók figyelmének felhívása az olasz agrár-élelmiszeripar olyan megkülönböztető jegyeire, mint a minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, nevelés, identitás, vidék, biodiverzitás.

A hagyomány találkozása az új generációkkal

Az idei rendezvény “Az olasz konyha hagyománya és jövője: a tudatosság és a fenntartható élelmezés kiaknázása” témát járja körbe. Mint a korábbi években is, a tematikus programsorozat a mediterrán diétát, mint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási modellt állítja előtérbe.

Az Olasz Nagykövetség, a Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) budapesti irodája, az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia által a magyar közönség számára digitális formában elkészített program a budapesti ICE iroda http://www.italianfestival.eu/ honlapján tesz elérhetővé a témáról szóló kisfilmeket és információkat.

Az Olasz Kultúrintézet november 23-án vetíti magyar felirattal a „Food markets” sorozat “Palermo. Ballarò piac” című olasz dokumentumfilmet.

November 25-én a budapesti ICE iroda “Olaszország bioborászata: egy jövőbe tekintő irányzat” címmel, biobor kóstolással egybekötött szakmai szemináriumot rendez Vicenza Folgheretti borszakértő részvételével.

Tudatosság, fenntarthatóság, biodiverzitás

A honlapon elérhető tartalmak között az olasz gasztronómia jellegzetes alapanyagainak és termékeinek rövid leírása, az ICE-Agenzia által készített, az olasz tájak szépségét és termékek minőségét bemutató filmek lesznek elérhetőek. A honlapon külön részt szentelünk az „ALMA” Olasz Konyha Nemzetközi Iskolája gondozásában készített, a VI. Olasz Gasztronómiai Világhét témája ihlette mesterkurzus sorozatnak; a védett eredetjelölésű termékek védelmének és pozitív tulajdonságainak kiemelésének; az „Italian sounding” jelenség leírásának és a csomagolás elülső oldalán feltüntetett tápértékjelzés olasz változata, a „NutrInform Battery” mögött álló alapelvek bemutatásának.

Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét célja az olasz gasztronómiai hagyomány jelentőségének megismertetése az új generációkkal.

A VI. Olasz Gasztronómiai Világhét tartalmait a közösségi oldalainkon is közzé tesszük néhány, a mediterrán diétát és a fenntartható élelmezést középpontba állító olasz étterem bemutatásával egyetemben.

Kapcsolódó cikkeink