Olasz Gasztronómiai Világhét – még mindig látogatható!
Idén 2021. november 22. és 28. között hatodik alkalommal kerül sor az Olasz Gasztronómiai Világhétre. Az Olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium által az “Olasz életstílus” elnevezésű átfogó országpromóciós program keretében elindított és az olasz diplomáciai-konzuli hálózat, a kultúrintézetek és a külkereskedelmi intézetek által megvalósított program célja a fogyasztók figyelmének felhívása az olasz agrár-élelmiszeripar olyan megkülönböztető jegyeire, mint a minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, nevelés, identitás, vidék, biodiverzitás.

A hagyomány találkozása az új generációkkal
Az idei rendezvény “Az olasz konyha hagyománya és jövője: a tudatosság és a fenntartható élelmezés kiaknázása” témát járja körbe. Mint a korábbi években is, a tematikus programsorozat a mediterrán diétát, mint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási modellt állítja előtérbe.
Az Olasz Nagykövetség, a Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) budapesti irodája, az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia által a magyar közönség számára digitális formában elkészített program a budapesti ICE iroda http://www.italianfestival.eu/ honlapján tesz elérhetővé a témáról szóló kisfilmeket és információkat.
Az Olasz Kultúrintézet november 23-án vetíti magyar felirattal a „Food markets” sorozat „Palermo. Ballarò piac” című olasz dokumentumfilmet.
November 25-én a budapesti ICE iroda “Olaszország bioborászata: egy jövőbe tekintő irányzat” címmel, biobor kóstolással egybekötött szakmai szemináriumot rendez Vicenza Folgheretti borszakértő részvételével.

Tudatosság, fenntarthatóság, biodiverzitás
A honlapon elérhető tartalmak között az olasz gasztronómia jellegzetes alapanyagainak és termékeinek rövid leírása, az ICE-Agenzia által készített, az olasz tájak szépségét és termékek minőségét bemutató filmek lesznek elérhetőek. A honlapon külön részt szentelünk az „ALMA” Olasz Konyha Nemzetközi Iskolája gondozásában készített, a VI. Olasz Gasztronómiai Világhét témája ihlette mesterkurzus sorozatnak; a védett eredetjelölésű termékek védelmének és pozitív tulajdonságainak kiemelésének; az „Italian sounding” jelenség leírásának és a csomagolás elülső oldalán feltüntetett tápértékjelzés olasz változata, a „NutrInform Battery” mögött álló alapelvek bemutatásának.
Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét célja az olasz gasztronómiai hagyomány jelentőségének megismertetése az új generációkkal.
A VI. Olasz Gasztronómiai Világhét tartalmait a közösségi oldalainkon is közzé tesszük néhány, a mediterrán diétát és a fenntartható élelmezést középpontba állító olasz étterem bemutatásával egyetemben.
Kapcsolódó cikkeink
Az EU 140 millió eurót fektet generatív mesterséges intelligencia bevezetésére az agrár-élelmiszeriparban is
Az Európai Bizottság négy új pályázati felhívást tett közzé a…
Tovább olvasom >Globális és egyedi döntések is kellenek a klímaváltozás mérsékléséhez
Globális és egyedi döntések is szükségesek a klímaváltozás mérsékléséhez, kis…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,1 százalékkal emelkedtek
2025 februárjában az ipari termelői árak átlagosan 8,2 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >