Olasz Gasztronómiai Világhét – még mindig látogatható!
Idén 2021. november 22. és 28. között hatodik alkalommal kerül sor az Olasz Gasztronómiai Világhétre. Az Olasz Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium által az “Olasz életstílus” elnevezésű átfogó országpromóciós program keretében elindított és az olasz diplomáciai-konzuli hálózat, a kultúrintézetek és a külkereskedelmi intézetek által megvalósított program célja a fogyasztók figyelmének felhívása az olasz agrár-élelmiszeripar olyan megkülönböztető jegyeire, mint a minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, nevelés, identitás, vidék, biodiverzitás.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/11/italian-taste-rgb-300x300.jpg)
A hagyomány találkozása az új generációkkal
Az idei rendezvény “Az olasz konyha hagyománya és jövője: a tudatosság és a fenntartható élelmezés kiaknázása” témát járja körbe. Mint a korábbi években is, a tematikus programsorozat a mediterrán diétát, mint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási modellt állítja előtérbe.
Az Olasz Nagykövetség, a Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) budapesti irodája, az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia által a magyar közönség számára digitális formában elkészített program a budapesti ICE iroda http://www.italianfestival.eu/ honlapján tesz elérhetővé a témáról szóló kisfilmeket és információkat.
Az Olasz Kultúrintézet november 23-án vetíti magyar felirattal a „Food markets” sorozat „Palermo. Ballarò piac” című olasz dokumentumfilmet.
November 25-én a budapesti ICE iroda “Olaszország bioborászata: egy jövőbe tekintő irányzat” címmel, biobor kóstolással egybekötött szakmai szemináriumot rendez Vicenza Folgheretti borszakértő részvételével.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/11/ROLL-UP-Cucina-ita-2021-x-riferim.-posiz.-titolo-120x300.jpg)
Tudatosság, fenntarthatóság, biodiverzitás
A honlapon elérhető tartalmak között az olasz gasztronómia jellegzetes alapanyagainak és termékeinek rövid leírása, az ICE-Agenzia által készített, az olasz tájak szépségét és termékek minőségét bemutató filmek lesznek elérhetőek. A honlapon külön részt szentelünk az „ALMA” Olasz Konyha Nemzetközi Iskolája gondozásában készített, a VI. Olasz Gasztronómiai Világhét témája ihlette mesterkurzus sorozatnak; a védett eredetjelölésű termékek védelmének és pozitív tulajdonságainak kiemelésének; az „Italian sounding” jelenség leírásának és a csomagolás elülső oldalán feltüntetett tápértékjelzés olasz változata, a „NutrInform Battery” mögött álló alapelvek bemutatásának.
Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét célja az olasz gasztronómiai hagyomány jelentőségének megismertetése az új generációkkal.
A VI. Olasz Gasztronómiai Világhét tartalmait a közösségi oldalainkon is közzé tesszük néhány, a mediterrán diétát és a fenntartható élelmezést középpontba állító olasz étterem bemutatásával egyetemben.
Kapcsolódó cikkeink
Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Az agrárium digitalizációjának ösztönzése a lehető legszélesebb eszköztár felhasználásával történik
Az agrárium digitalizációjának ösztönzése nem pusztán egy-egy pályázati felhívás révén…
Tovább olvasom >KSH: az élelmiszeripar értékesítési árai 4,5 százalékkal emelkedtek
2024 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 9,0 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: januárban 5,5 százalékkal haladták meg átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapi értékeket
2024. januárhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 6,0 százalékkal nőtt, ezen…
Tovább olvasom >Nagy Márton: A januári magasabb fogyasztói árszint átmeneti jelenség
Nagy Márton szerint elfogadhatatlan a magas élelmiszerinfláció, a kormány minden…
Tovább olvasom >NGM-szóvivő: január utolsó napjaiban már korrigáltak az árak
A KSH közlése szerint 2025. januárban a fogyasztói árak átlagosan…
Tovább olvasom >