Olasz desszertkurzus
A VII. Olasz Gasztronómiai Világhét alkalmából az Olasz Külkereskedelmi Intézet a cukrászatot helyezte a középpontba, egyaránt érintve a hagyományokat és az innovációkat.
Az ipartestület közreműködésével novemberben szervezett tanfolyam célja az olasz cukrászat alapanyagainak és munkamódszereinek bemutatása volt. Az eseményen Angelo Gala mestercukrász mutatott be hagyományos és mentes desszerteket a tradíciók és az egészségtudatosság jegyében. A kétnapos képzésre az ipartestület tanműhelyében került sor: hét vendéglátóipari szakiskola tanulói ismerkedhettek meg az olasz cukrászat néhány titkával.
Gala mester nagy cukrászhagyományokkal rendelkező családból származik, nagyszülei az 1900-as évek elején kezdték a szakmát. Fiatal éveiben Ischia szigetén működő cukrászatokban gyarapította ismereteit, majd több mint 10 évig édesapja, az Európa-szerte ismert Giovanni Gala családi vállalkozásában tevékenykedett. 1992-ben Cento di Ferrarában kezdett dolgozni, a Grand Hotel Bologna di Pieve di Centóban, ebben az időszakban vált állandó résztvevőjévé az olasz és nemzetközi versenyeknek – kimagasló eredményekkel –, később tanácsadással és termékfejlesztéssel is foglalkozni kezdett. Világszerte vezet különböző szintű szakmai cukrászképzéseket. Ma a Nemzetközi Cukrászati, Fagylalt és Csokoládé Szövetség (FIPGC) elnökségi tagja.
Angelo Gala személyében egy alázatos, szakmájáért rajongó cukrászt ismerhettek meg a résztvevők. A mester elismerően nyilatkozott a professzionálisan felszerelt tanműhelyről és rendkívül elégedett volt a számára biztosított körülményekkel.
Az esemény nyitónapján az Accademia Italiana della Cucina budapesti delegáció részéről Michele Fasciano úr köszöntette a cukrásztanulókat, és bemutatta a 70 éves szervezetet. Ismertette a célkitűzéseiket, amit röviden így lehet összefoglalni: hagyománytisztelet és innováció.
Gala mester kétnapos képzés első napján az egészségtudatos életmód jegyében a mentes cukrászsütemények készítését mutatta be a közel 25 fős, cukrásztanulókból és szakoktatókból álló csoportnak – a közös munkát a profi tolmácsolás tette zökkenőmentessé. A második nap a közös munkáról szólt: a résztvevők tradicionális olasz desszerteket készítettek, amelyek mindegyikéről a hallgatók megismerhettek egy-egy színes történetet is.
A kurzus kétnyelvű receptfüzete mindenki számára elérhető és letölthető az italianfestival.eu/olasz-gasztronomiai-vilaghet/ oldalról. //
A cikk a Trade magazin 2023.2-3. számában olvasható
Kapcsolódó cikkeink
A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >A HoReCa-piac kihívásai nem múlnak, csak változnak – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Közel 1100 „diák” iratkozott be az FMCG Szabadegyetemre, hogy szeptember…
Tovább olvasom >Szakoktatói továbbképzések 2024
Idén is sikeresen folytatódtak az Innovatív Képzéstámogató Központ által, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >