Októberben zárul a nemzeti élelmiszergazdasági program vitája

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 25. 11:50

Októberben lezárul a nemzeti élelmiszergazdasági program társadalmi egyeztetése – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel kedden.

polc2

A tárca közleménye szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára az Agrárgazdasági Tanács rendkívüli ülésén kedden Budapesten elmondta: Magyarország kormánya a gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható, egészséges és minőségi élelmiszert előállító mezőgazdaságban látja a jövőt, amely teljesítményének és hozzáadott értékének folyamatos növelése révén aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság fejlődéséhez, valamint a vidéki térségek munkahelyeinek gyarapításához.
Hangsúlyozta: a fő irányvonalakat 2050-ig határozták meg, hiszen a mezőgazdasággal, a magyar élelmiszerek termelésével és előállításával foglalkozóknak hosszú évtizedekre kell terveznie.
A tárca szeptemberben bocsátotta társadalmi vitára a Magyarország élelmiszergazdasági programja 2016-2050 című dokumentumot. A társadalmi-szakmai vitát annak érdekében kezdeményezte, hogy a nemzeti élelmiszergazdasági programot az ágazati partnerekkel együtt alakítsa. Az államtitkár aláhúzta, a jövő élelmiszergazdasága a tudásra és az innovációra épül.
Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: szakmai becslések szerint a magyar élelmiszergazdaságban 60 százalékkal több termelési potenciál rejlik. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világpiacon prémium minőségű termékekkel kell megjelenni. A helyettes államtitkár arról is szólt, hogy a programtervezet az agrobizniszt egységként kezeli, mivel napjainkra az élelmiszerlánc átfogó módon integrálódott hálózattá vált. Ebbe a mezőgazdasági üzem termelőtevékenységén kívül a mezőgazdasági termelőfelhasználást szolgáló valamennyi tevékenység és az üzemek termékeinek feldolgozása és forgalmazása is beletartozik. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink