Októberben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 12. 04. 11:04

Októberben a vártnál nagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat  jelentése alapján.

Az euróövezet 19 tagállamában 1,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene októberben szezonális kiigazítással az előző havihoz képest a szeptemberi 1,7 százalékos havi csökkenés után. Elemzők a kiskereskedelmi forgalom 0,8 százalékos havi növekedését várták októberre. Az egy évvel korábbihoz, a 2019 októberihez képest naptári kiigazítással 4,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben.
Az Európai Unió 27 tagállamában az euróövezetivel megegyező 1,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene szezonális kiigazítással az előző havihoz képest októberben. Szeptemberben 1,3 százalékkal csökkent havi bázison a kiskereskedelmi forgalom. Az egy évvel korábbihoz képest októberben 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az EU-ban.
A kiskereskedelmi forgalom legnagyobb havi növekedését Dániában regisztrálták októberben, 8,3 százalékosat. Horvátországban 6,5 százalékkal, Franciaországban 2,8 százalékkal nőtt havi bázison a kiskereskedelmi forgalom októberben. A legnagyobb mértékben, 1,4 százalékkal Szlovéniában csökkent a kiskereskedelmi forgalom októberben az előző havihoz képest. Szlovákiában 1,2 százalékos, Hollandiában 0,7 százalékos, Luxembourgban pedig 0,3 százalékos volt a havi csökkenés.
Az egy évvel korábbihoz képest Írországban nőtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom októberben, 13,8 százalékkal. Dániában 12,5 százalékos, Litvániában 8,5 százalékos volt az éves növekedés. A kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben Szlovéniában csökkent októberben az egy évvel korábbihoz képest, 11,1 százalékkal. Máltán 7,2 százalékos, Bulgáriában 5,3 százalékos volt az éves csökkenés. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink