Októberben négy és fél éves csúcsra került a GKI konjunktúraindexe

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 10. 25. 12:24

Négy és fél éve volt ilyen magas a GKI konjunktúraindexének (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, mint most októberben. A GKI Gazdaságkutató Zrt. (www.gki.hu) által – az Európai Unió támogatásával – készített felmérés szerint szeptemberhez képest a fogyasztói és az üzleti bizalmi index egyaránt emelkedett.

Az üzleti szférán belül októberben az elsősorban a belföldi piachoz kötődő, s emiatt az átlagosnál pesszimistább ágazatok – így az építőipar, a kereskedelem és a szolgáltatások – várakozása javult, az iparé viszont lényegében stagnált.

Az ipari bizalmi index értéke októberben hibahatáron belül csökkent, de ha minimálisan is, a pozitív tartományban maradt. A saját termelésű készleteket nagyobbnak érezték a válaszolók, de az elmúlt időszaki termelés megítélése javult, a rendelésállományoké stagnált (de ezen belül az exportrendeléseké jobb lett). Az építőipari bizalmi index értéke június és szeptember között hónapról-hónapra csak a hibahatáron belüli mértékben változott, októberben viszont érezhetően növekedett. Főleg az előző három hónap termelési színvonalának megítélése lett kedvezőbb, a rendelésállományé lényegében nem változott. A kereskedelmi bizalmi index a szeptemberi visszaesést követően októberben látványosan emelkedett, s kilépett a negatív tartományból. Főleg az eladási pozíció megítélése javult, de a rendelésekre vonatkozó várakozások is jóval kedvezőbbek lettek. A készleteket viszont a korábbinál magasabbnak érezték. A szolgáltatói bizalmi index októberben érezhetően emelkedett, s ezzel visszatért a nyári szintre. Az előző és a következő három hónapra várt forgalom megítélése egyaránt jobb lett.

Az iparban az áremelési várakozások mértéke csökkent, köre szélesedett, a kereskedelemben viszont mindkettő erősödött. Az építőiparban az árcsökkentésre és áremelésre számító cégek arányai közötti különbség tovább szűkült, de továbbra is a csökkenő árakra számítók vannak többségben. A szolgáltatók értékesítési árakra vonatkozó várakozása emelkedett. A fogyasztók inflációs várakozása viszont mérséklődött. Az iparban romlott a foglalkoztatási szándék, a másik három ágazatban viszont emelkedett, s jelentősen kisebb lett a lakosság munkanélküliségtől való félelme. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése a fogyasztók körében és minden ágazatban – különösen az építőiparban – javult, de továbbra is ez utóbbi a legpesszimistább ágazat.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke a 2009 áprilisában mért mélypont után 2010 júniusáig szinte folyamatosan növekedett, július-szeptemberben kis mértékű hullámzást mutatott, majd októberben négy és fél éves rekord született. A lakosság saját jövőbeli pénzügyi helyzeténeki megítélése sokat, a következő egy évben várható megtakarítási képességére vonatkozó reményei kis mértékben javultak. A lakosság továbbra is sokkal pozitívabb a jövőt illető várakozásaiban, mint a múlt megítélésében, s ez az olló októberben tovább nyílt.

Kapcsolódó cikkeink